Skromnější, ale přesto šťastné a veselé. Tak na Vánoce vzpomíná žena, které je 101 let

26. prosinec 2018 08:15

Věra Kleissnerová z domova důchodců v Horní Plané na Českokrumlovsku se narodila před 101 lety v Čáslavi. Vánoce už teď moc neprožívá. Nejhezčí vánoční svátky ze svého dětství si ale pořád pamatuje.

„Když jsem byla malá, tatínek nás vždycky vzal do zahrady, vypravoval nám, jak si namluvil maminku a tak, a my jsme se smáli a koukali na oblohu, jestli pojede Ježíšek,“ vypráví.

Radost jí prý v dětství udělal jakýkoli dárek. „My jsme měli radost ze všeho. Když jsme něco dostali, ať to bylo cokoliv, menší, větší, tak jsme byli vždycky naučení na slušnost, poděkovat, políbit ruku,“ říká.

Ve 20. letech minulého století dostávala hlavně panenky a vzpomíná si i na kuchyňku. „Dárky byly vždycky velké překvapení. Kdo je rozdával, musel být nejhodnější,“ dodává.

Stromek byl v rodině veliký až ke stropu a cukroví pekla hlavně maminka. „Mě to moc nebavilo. Až když jsem se měla vdávat, tak moje maminka říká: Neberte si ji, ona neumí vařit,“ směje se.

Na všechny Vánoce vzpomíná ráda. „Strašně jsme se všichni těšili. Na Štědrý den jsme byli jenom doma, nešli jsme nikam. Maminka měla dvě sestry, které jsme navštívili až druhý den,“ dodává.

Spustit audio

Související