Lidé nejčastěji kupují vánoční stromky vysoké 180 centimetrů, novinkou je hustší smrk

19. prosinec 2018 06:56

Bez stromečku si dovede Vánoce představit jen málokdo. Lesy města Písku jich dodají na předvánoční trh přes dva tisíce. Sedmdesát procent jehličnanů pochází z plantáží, zbytek z prořezávky lesů v Píseckých horách.

Na jedno z prodejních míst v lokalitě Flekačky přijíždí traktor s valníkem plným stromků. „Jsou uříznuté před deseti minutami na plantáži Lesů města Písku,“ říká jednatel společnosti Václav Zámečník.

Stromky ale lesníci nepřivážejí jenom odtud. „Sortiment pěstovaný v lese se dodává z prořezávek. Výškové rozmezí je velké, ale pořád nejprodávanější velikost je kolem 180 centimetrů, je to dané výškou stropů v místnostech,“ dodává Václav Zámečník.

Lidé mohou vybírat z různých druhů stromků. „Většinu tvoří smrk stříbrný, ale je tam třeba i kavkazská jedle, omorika, smrk ztepilý, borovice lesní, jedle bělokorá. Máme celkem devět druhů z plantáže i z lesa,“ ukazuje pěstební technik Jiří Keclík.

Prodej vánočních stromků pod rozhlednou Javorník v Píseckých horách

Letošní novinkou jsou tvarované zaštipované stříbrné smrky. „Zaštipují se na jaře, v době, kdy mají světle zelené ještě nezdřevnatělé přírůsty. Díky tomu se vytvoří náhradní pupeny a ten stromek je potom hustší,“ vysvětluje Jiří Keclík.

Hned tři vánoční stromy si od Lesů města Písku koupil František Reindl. „Mám tu obyčejný smrk a pak pichlavý, ten je pro dceru, která má malé děti, tak aby měla trochu lepší stromeček,“ řekl.

Některé z vánočních stromků skončí i v píseckých domovech pro seniory nebo v domově dětí a mládeže.

Spustit audio

Související