Lesníci dodávají vánoční stromky na trh postupně, aby co nejdéle vydržely

20. prosinec 2016

Vánoční stromeček z českých lesů určitě déle vydrží. Lesníci totiž jehličnany řežou celý advent a na trh je dodávají postupně. Zatímco my si stromeček vybíráme v době předvánoční, lesníci mají o jejich výběru jasno už několik měsíců předem.

„Tento stromek je ideální jako vánoční, protože v tomto porostu by stejně byl vyříznutý. Z pěstebního hlediska sem nepatří,“ ukazuje hajný Lesů města Písku Václav Pítra v Píseckých horách nedaleko lokality Živec.

„Tuto lokalitu jsem vybral během roku kvůli výšce a kvalitě smrků. Přistoupíme k prořezávce jedinců, které tady v té kultuře nechceme. Pořežeme je, ale nenecháme je ležet na zemi, jako by se to dělalo normálně. Jde nám hlavně o výšku a tvar jednotlivých stromků,“ dodává.

Pracovníci Lesů města Písku dodávají na vánoční trh stromky nejen z prořezávky lesů, ale také z plantáží. Ty vypadají trochu jinak. „Na plantážích pěstujeme ty druhy, které se běžně v lese nepěstují. Jsou to zejména jedle kavkazské, stříbrné smrky, smrky omorika a další druhy. Jsou dražší, protože ty náklady na vypěstování jsou vyšší, ale zároveň jsou hezčí než z lesních porostů,“ vysvětluje pěstební technik Jiří Keclík.

Lidé mají největší zájem o borovice a jedle, které jsou zhruba půldruhého metru vysoké.

Spustit audio