Pohádky, vánoční koncerty i zajímavosti. Prožijte svátky s Českým rozhlasem České Budějovice

20. prosinec 2019

Speciální program připravil Český rozhlas České Budějovice na vánoční svátky. Posluchačům nabídne rozhlasové hry, tematické reportáže, hudební pořady i záznamy koncertů. Vysílání naladíte na 106,4 FM, prostřednictvím webových stránek budejovice.rozhlas.cz i v aplikaci mujRozhlas.

Úterý 24. prosince

Štědrý den začne speciálním ranním vysíláním s Lubošem Voráčkem. Dozvíte se, jaká vánoční přání mají děti, jak se slavily první svobodné Vánoce před třiceti lety nebo jak připravit nejlepší bramborový salát.

Od 10 hodin odvysíláme pořad Z vánočních vinylů Karla Gotta. V 10.30 hodin bude následovat záznam vánoční části koncertu dechové kapely Křídlovanka. Od 11 hodin vás svátečními Písničkami pro radost provedou Petr Kronika a Helena Hýnová.

Od 12 hodin si můžete poslechnout rozhlasovou pohádku Princezna se zlatou hvězdou na čele. Na motivy Boženy Němcové ji napsal František Pavlíček, účinkují Sylva Sequensová, Věra Galatíková, Jiří Langmajer a další.

V odpoledním vysílání nabídneme například rozhovor o Betlémském světle nebo pořad Ejhle, co to v Betlémě – Písničkové Vánoce s Pavlem Žalmanem Lohonkou a Minnesengry, ale i Karlem Holasem a Čechomorem.

Od 18 hodin zazní na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

Středa 25. prosince

V ranním vysílání na první svátek vánoční mimo jiné připomeneme, jak slavili Vánoce naši předci. Od 9 hodin bude následovat speciální Dámská jízda a vánočními dopoledními hosty budou od 10 hodin Kateřina a Dalibor Štruncovi z kapely Cimbal Classic.

Ve 12 hodin začne rozhlasová pohádka Janův přítel. Na motivy Hanse Christiana Andersena ji napsala Václava Ledvinková, účinkují Jan Hartl, Ljuba Krbová, Miroslav Táborský a další.

Od 18 hodin odvysílá Český rozhlas České Budějovice záznam koncertu Bylinky aneb Zpáteční do Betléma. Jedná se o vánoční hodinku s Josefem Fojtou z Hradišťanu, Emanuelem Míškem a dvěma dětskými sbory Slunko a Harmonie.

Čtvrtek 26. prosince

Štěpánské ranní vysílání se zajímavými reportážemi bude moderovat Luboš Voráček. Následovat bude se svém obvyklém čase magazín Máme rádi zvířata a od 10 hodin zavzpomíná na své Vánoce bývalá televizní hlasatelka Marie Retková.

I třetí sváteční den nabídne od 12 hodin rozhlasovou hru. Tajemství Viléma Storitze na motivy stejnojmenného románu Julese Verna napsal a režíroval Dimitrij Dudík. Účinkují Ivan Trojan, Jan Hartl, Kamil Halbich a Josef Somr.

V 18 hodin začnou sváteční Vlídné tóny. Přinesou záznam koncertu klavíristy a známého autora Zdeňka Merty s virtuózním hobojistou Vilémem Veverkou.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.