Betlémské světlo se poprvé rozhořelo v Budějovicích před 30 lety. I letos ho přivezl redaktor rozhlasu

20. prosinec 2019

Plamínek zažehnutý v Betlémě, na místě Kristova narození, hoří každé Vánoce v jihočeských domácnostech díky Českému rozhlasu České Budějovice. Redaktor Filip Černý i letos přivezl Betlémské světlo ze slavnosti v rakouském Linci.

Slavnostní předání v katedrále svatého Mikuláše v Českých Budějovicích se uskutečnilo v pátek 20. prosince. Český rozhlas odvysílal přímý přenos doplněný souborem adventních písní v podání pěveckého sboru Jitřenka.

Zájemci si mohou přijít pro plamínek do katedrály až do Štědrého dne. Betlémské světlo je k dispozici i na recepci Českého rozhlasu České Budějovice.

Betlémské světlo hoří v domovech Jihočechů už potřicáté. Poprvé sem totiž plamínek doputoval v roce 1989, kdy republika žila Sametovou revolucí. Zástupci ORF se tehdy nadivoko vypravili přes hranice a začali rozdávat Betlémské světlo lidem v sousední zemi.

Na českobudějovické náměstí před třiceti lety podle ORF přišlo pro plamínek 20 tisíc lidí, kteří mohli poprvé tímto způsobem oslavit Vánoce. Zároveň se tu k aktivitě připojil českobudějovický rozhlas a vzniklo spojení dvou veřejnoprávních médií, které trvá dodnes.

Čtěte také

Od roku 2003 jezdí pro Betlémské světlo do Lince redaktor Filip Černý. „Jel jsem tam každý rok, letos to byla už sedmnáctá cesta. Dříve to zabralo více času, protože nebyla dálnice, zpočátku nás zdržovaly i hraniční kontroly. Člověk vidí, jak se mění střední Evropa,“ komentuje.

V posledních letech používá rozhlasová výprava lucernu z dubového dřeva, vyrobenou truhlářem speciálně pro Betlémské světlo. „V ní je velký paškál – svíčka, která je velmi důležitá při křesťanských obřadech. Tu na slavnosti v budově veřejnoprávní ORF v Linci připalujeme. Mám s sebou ještě jako doprovod světlonoše. I my totiž dodržujeme tradici, že by Betlémské světlo měly přivézt děti,“ dodává.

Ze slavnosti v rakouském Linci putuje lucernička s Betlémským světlem v pozdních večerních hodinách do budovy Českého rozhlasu České Budějovice. „Častý dotaz je, jestli nám plamínek někdy zhasl. Musím říct, že nikdy. Pouze jednou se stalo, že ho sfoukl průvan na recepci, ale my už jsme měli zapálenou druhou záložní lucernu,“ doplňuje Filip Černý.

Rozhlasová výprava převzala Betlémské světlo na slavnosti v budově veřejnoprávní ORF v Linci
Zástupci Českého rozhlasu nesou Betlémské světlo
Slavnostní předání Betlémského světla v katedrále v Českých Budějovicích. Na snímku s Filipem Černým biskup Vlastimil Kročil
Spustit audio

Související