Pod elektrickým vedením může žít mnoho živočichů a rostlin. Stačí, aby plochy spásalo stádo ovcí

21. srpen 2024 11:15

Kráčivý bagr a ovce původem ze Skotska dokáží šetrně udržovat ochranná pásma pod dráty elektrického vedení. Tento alternativní způsob údržby testuje v areálu bývalého vojenského tankodromu Mladotice na Písecku společnost Čeps. Nabízí tak rostlinám a živočichům rozmanitý kus přírody.

„Celkem tady máme třináct oveček, které pochází z velice nehostinných podmínek ve Skotsku. Jsou to selektivní spásači a vybírají si převážně trnky, bodláky, ostružiny,“ ukazuje Eva Hadová ze společnosti 1. písecká lesní a dřevařská.

S pomocí ovcí se v současné chvíli udržuje ochranné pásmo pod elektrickým vedením o rozloze tří hektarů. „Budeme porovnávat, jakým způsobem ovce danou plochu spásají a jak se tam daří růstu nežádoucích dřevin,“ potvrzuje správce majetku společnosti Čeps Josef Hajný.

„Plocha musí být vždy nejprve ošetřena kráčivým bagrem, protože ovce by nebyly schopné vysoký porost zlikvidovat. Ovce se tam osadí až následně, mají dodělat to dílo, aby začaly převládat traviny a začaly tam růst rostliny, které nejsou invazivní a které jsou z hlediska ochrany životního prostředí významné,“ popisuje.

Společnost Čeps začala se šetrným způsobem údržby ochranných pásem s využitím kráčivého bagru už před sedmi lety. „Tento stroj se pohybuje jako pavouk. Každé kolo může ovládat zvlášť, tím vyrovnává terénní rovnosti. Otáčí se o 360 stupňů, tím vzniká jeho záběr okolo sedmnácti metrů,“ vysvětluje Jaroslav Hakršmíd, zástupce zhotovitele, kterým je společnost 1. písecká lesní a dřevařská.

Čtěte také

Většina ochranných pásem se v současnosti udržuje frézováním. To ale není šetrné k přírodě. „Po frézování vznikají plochy, které ve většině případů zarůstají invazivními druhy. Když budeme plochy obdělávat šetrným způsobem, nebude se to stávat,“ dodává Jaroslav Hakršmíd.

Že je alternativní způsob údržby ochranných pásem správnou cestou, potvrzuje člen iniciativy Příroda pod dráty David Číp. „Pod těmi elektrovody je velmi významná biodiverzita, která nám obecně mizí. Pokud se údržba nezajišťuje správně, biodiverzitu tím poškozujeme. Přitom to můžeme udělat obráceně, naopak tu biodiverzitu podporovat, aby to fungovalo dobře pro rostliny, ptáky, hmyz, obojživelníky, plazy,“ připomíná.

Společnost Čeps ve spolupráci s ochránci přírody v následujících měsících vytipuje ještě další lokality, které by se mohly v budoucnu udržovat šetrným způsobem s využitím kráčivého bagru a ovcí.

Související