Okolí dálnice D4 se stane rájem pro motýly a včely. Vznikají tam louky s kvetoucími rostlinami

12. červen 2024 14:48

Málokdo si asi dokáže představit, že by okolí dálnice mohlo přispívat k rozmanitosti přírody a lákat například motýly a včely. U nově vznikajícího úseku D4, který povede z Příbrami do Písku, má ale bzučení za svodidly být realitou. Firma, která koordinuje stavbu silnice, zakládá louky s kvetoucími rostlinami.

„Pevně doufám, že když budeme mít příznivé počasí a podmínky, tak příští rok už tady podél dálnice poroste spousta barevných kytiček,“ říká Daniela Pedret, mluvčí společnosti Via Salis, která koordinuje stavbu nového úseku dálnice D4 mezi Pískem a Příbramí.

„Stojíme v zářezu nad Milínem a támhle naproti je loučka, kterou nazýváme pracovně skautská. Skauti z regionu sbírali semínka lokálních rostlinek, kytičky, bylinky, tak jsme jim vyčlenili kus loučky,“ dodává.

Kvetoucí louky mají být podél celé dálnice. „Představte si všechny zelené plochy, které vidíte z auta, když jedete. Dohromady je to 40 tisíc metrů čtverečních,“ komentuje Daniela Pedret.

Louky kolem dálnice ale bude třeba udržovat. „Bude to specifické tím, že tu posekanou trávu budeme muset sbírat, abychom ochránili život v té louce i louku jako takovou,“ potvrzuje Ondřej Vašek, manažer provozu a údržby Via Salis Operations.

Čtěte také

Plochy s kvetoucími rostlinami můžou podle spoluautora projektu Motýlí dálnice a entomologa Vladimíra Huly z Mendelovy univerzity v Brně přilákat nejen motýly, ale třeba také včely, brouky a kobylky.

„Naše krajina je, když to řeknu lidově, v háji. Máme ji hodně zničenou, buď příliš intenzivně obhospodařenou, nebo vůbec. Nemáme meze a podobně, a přesně to můžeme vytvořit okolo dálnice. Pro hmyz jsou ty plochy dostatečně velké k tomu, aby tam mohla přežívat populace, takže vzniknou úplně nové biotopy pro druhy, které v krajině nemají prostor,“ vysvětluje.

Na přípravě směsi rostlin se podílela i jihočeská pobočka Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Na stráních kolem nového úseku dálnice D4 by měly kvést například štírovníky, úročníky nebo kopretiny.

Spustit audio

Související