Počet dopravních nehod v době pandemie klesl. Neznamená to ale, že by lidé lépe řídili

28. květen 2021

V roce 2020 řešili jihočeští policisté o osm tisíc nehod na silnicích méně než v roce předchozím. Bylo to poprvé za deset let, co se křivka nehodovosti v kraji zastavila a začala klesat. Tento trend zatím pokračuje i v roce letošním.

„V roce 2020 jihočeští policisté řešili 4286 dopravních nehod, při nichž 38 osob zemřelo. Byl zde opravdu velký pokles oproti roku 2019, o 14 osob zemřelých do 24 hodin po nehodě méně,“ uvádí policejní mluvčí Milan Bajcura.

Podobný pokles se týkal i počtu těžce zraněných a v letošním roce trend pokračuje. „Za první čtyři měsíce jsme řešili 1122 dopravních nehod, o 71 méně než loni za stejné období,“ dokládá Milan Bajcura.

Statistika mluví jasně, pokles je zřejmý. Podle křivky se do nehodovosti naprosto zjevně promítla dvě období lockdownů, tedy první jarní v roce 2020 a druhý spojený se zákazem pohybu mezi okresy v letošním roce.

Stojí tedy za poklesem nehodovosti pandemie covidu-19? „Nepochybně s tím souvisí, lidé méně vyjížděli, a tím pádem provoz nebyl tak hustý,“ odpovídá krajský koordinátor BESIP Václav Kovář.

Čtěte také

To ale není zase tak dobrá zpráva, protože pokles nehodovosti nezpůsobilo to, že by jihočeští řidiči lépe jezdili, ale že jezdili méně.

„Přesně tak. Ta situace není výhrou. Jsem přesvědčen, že kdyby nedošlo k pandemické situaci, tak by se nám situace a křivka, tak jako každým rokem, opět zvedla,“ dodává Václav Kovář.

Je to tedy něco jako optický klam, na první pohled dobrá zpráva, ale v samotném důsledku se nic nezměnilo. Naopak, po uvolnění se dá očekávat opětovný nárůst nehod.

Navíc jsou podle Václava Kováře místa, kde počet nehod zůstal a spíše vzrostl, a to železniční přejezdy. V loňském roce se stalo na jihočeských železničních přejezdech dvacet nehod, v prvních měsících letošního roku už dvě. Většina z nich s tragickými následky.

Více si poslechněte online v reportáži Zdeňka Zajíčka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.