Po stopách legendárního nepolapitelného převaděče Josefa Hasila

24. září 2023

V okolí zaniklé šumavské vesnice Kamenná Hlava se odehrává část románu Návrat Krále Šumavy. Autor David Jan Žák v něm vypráví příběh legendárního nepolapitelného převaděče Josefa Hasila, který koncem 40. a začátkem 50. let minulého století převáděl za hranice lidi nepohodlné nastupujícímu komunistickému režimu.

Z Kamenné Hlavy nedaleko Českých Žlebů je vidět na takzvané Údolí smrti. „Údolí smrti se mu říká proto, že tady zemřelo nejvíc lidí, tady jich pohraničníci zastřelili nejvíc,“ přibližuje spisovatel.

Josef Hasil podle něj cestu přes České Žleby využíval proto, že jeho bratr Bohumil tu jako malý kluk pásl krávy. „Hasilové to tady znali velice dobře. Chodili tudy, protože je to přehledné,“ ukazuje.

„Vím přesně, že když půjdu pořád dolů, dojdu k hraničnímu potoku. Tímhle směrem je hranice. Jsme také kousek od místa, kde byl zastřelen Bohumil Hasil. Kdybychom se dali doprava, narazíme na Horní a Dolní Cazov, dvě vysídlené německé vesnice, kde byl úkryt,“ líčí David Jan Žák.

Do míst, kudy slavný Král Šumavy převáděl lidi za hranice, se vydejte v kulturním magazínu Kavárna. Řeč bude třeba i o přestřelkách, které se tu odehrály.

Spustit audio

Související