Po několika desítkách let se obyvatelé Strážkovic na Českobudějovicku dočkali silničního obchvatu

15. listopad 2021 08:46

Výraznou úlevu od dopravní zátěže přinesl obyvatelům Strážkovic na Českobudějovicku nový silniční obchvat. Jihočeský kraj ho uvedl do zkušebního provozu i přesto, že ještě není zcela dokončený. Obec na něj čekala několik desítek let.

„Této části obce se uleví. Trvalo to dost dlouho, nakonec se to povedlo. Pro děti, co chodí na autobus, a podobně, je to dobré,“ říká Pavel Kolář, který bydlí ve Strážkovicích od narození, tedy přes šedesát let. Úvahy o obchvatu obce si pamatuje ještě z dětství.

Teď, když je obchvat z větší části hotový, se dříve velmi hustý provoz středem obce téměř utlumil. „Zklidnění je veliké. Obchvat ještě není dokončený, napojení od Českých Budějovic je uzavřené, ale už částečné uvedení do provozu velmi pomohlo,“ popisuje starostka Hana Halamová.

Obchvat se má oficiálně otevřít v prosinci, ještě zbývá dodělat několik částí. „Jedná se o úpravy uvnitř obce, změna křižovatky na Komařice a Římov, vybudování chodníku kolem dětského hřiště a upravení napojení směrem na kruhový objezd,“ vyjmenovává Hana Halamová.

Jihočeský kraj za obchvat Strážkovic zaplatí bezmála 170 milionů korun. Část nákladů pokryje evropská dotace.

Čtěte také

Několik desítek let čekají na obchvat také Trhové Sviny. „Určitě padesát let, možná ještě déle. Dlouho tu byly dvě varianty, přeložka a severní obchvat. Přeložka byla schválená, byla těsně před zahájením stavby, ale nakonec to kraj zrušil a přiklonil se ke stavbě severního obchvatu,“ připomíná starostka Věra Korčaková.

Momentálně je jasné, že čekání ještě minimálně další čtyři roky potrvá. Zastupitelé města letos schválili důležitou změnu územního plánu. Jihočeský kraj teď vybírá zhotovitele pro územní rozhodnutí.

Podle mluvčího krajského úřadu Davida Hockeho se poté může začít připravovat stavební povolení. „Podle našeho plánu bychom ho měli získat zhruba v roce 2024. V tomto roce také počítáme s vypsáním veřejné zakázky na zhotovitele i zahájením samotné stavby. Stále tak platí, že severní obchvat Trhových Svinů by měl být hotový v roce 2025,“ uvádí.

Podobně na obchvat čekají také obyvatelé nedalekého Žáru u Nových Hradů. Pro tuto stavbu už kraj územní rozhodnutí získal a stavební práce by tak mohl zahájit v roce 2023.

Spustit audio

Související