Pneuservisy hlásí velký zájem o přezutí. V Českých Budějovicích si řidiči na termín počkají i tři týdny

29. říjen 2021 08:50

Už jen pár dní zbývá řidičům na výměnu letních pneumatik za zimní. Od 1. listopadu totiž platí zákonná povinnost používat zimní obutí, pokud je na silnici sníh, led nebo námraza. Pokud jste si ale vzpomněli na přezouvání až teď, ne v každém pneuservisu vám dají termín v řádu dní. Například v Českých Budějovicích si na něj počkáte i tři týdny.

„No, zvládáme to s vypětím všech sil. Zákazníci nám jezdí po určitých časových intervalech a první volný termín je 19. listopadu,“ konstatuje vedoucí českobudějovického pneuservisu GW Jihotrans Karel Podroužek.

Kvůli enormnímu zájmu zákazníků tu teď mimořádně pracují i o víkendech. „Máme čtyři soboty, kdy jezdíme přezouvat, a ty jsou beznadějně zamluvené,“ dodává vedoucí.

Podobná je situace i na jiných místech v kraji. Dva až tři týdny si počkají řidiči z Tábora, kteří se chystají do servisu Kolíček. S týdenní lhůtou musí počítat klienti českokrumlovského servisu Ara Auto.

Čtěte také

Na přezutí čeká i řidič Tomáš Kubín. „Ještě nemáme přezuto, ale máme stálý servis, kde máme gumy uložené, takže tam nás mají v pořadníku, sami volají a nabízejí termín,“ popisuje.

Povinnost mít při zhoršených klimatických podmínkách na autě obuté zimní pneumatiky připomíná i jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. „Nejenom, že to policisté na silnicích budou kontrolovat, ale problematické je to v okamžiku, kdy dojde k dopravní nehodě. Policisté do protokolu zaznamenají i to, zda vozidlo mělo předepsané obutí se správným vzorkem.“

Správné obutí má v tomto případě i vliv na řešení škody s pojišťovnou. „Pakliže pojišťovna z protokolu zjistí, že řidič zanedbal obutí vozidla, může samozřejmě zkrátit pojistné plnění,“ připomíná Jiří Matzner.

Podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu nás do konce října čeká teplejší počasí. Teploty začnou více klesat až v druhém listopadovém týdnu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související