Petra Soukupová: Zmizel. Malý Jakub přišel o nohu, teď se navíc ztratil jeho starší bratr

Křehkému a citlivému Jakubovi, vypravěči příběhu, je sedm, když po střetu s autem přijde o nohu. Učí se s tím žít, jeho handicap musí přijmout i rodina. Zvlášť pro tátu sportovce je to – zdá se – velký problém… S bratrem Martinem si Jakub nikdy moc nerozuměl, starší bratr se ale jednoho dne ztratí…

Čte: Michal Bumbálek
Připravil: Tomáš Sedláček
Napsala: Petra Soukupová
Zvukový mistr: Josef Daněk
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v roce 2009

Příběh o postiženém chlapci, jemuž se ztratil bratr, napsala Petra Soukupová, jedna z nejúspěšnějších současných českých spisovatelek.

Povídka Zmizel vyšla v novelistickém triptychu s názvem Zmizet (Zmizel, Na krátko, Věneček), který vydalo brněnské nakladatelství Host v roce 2009. V následujícím roce za něj autorka získala cenu Kniha roku v soutěži Magnesia Litera.

Rozhlasové zpracování pochází z roku 2009. V režii Radima Nejedlého pětidílnou četbu na pokračování načetl Michal Bumbálek.

V noci se otec opije a pohádá s matkou. Otci připadá, jako by jeho bol byl větší. Cítí se ukřivděný. On přišel o dítě, o to, které bylo více jeho, o dítě, s kterým si rozuměl, s kterým měl tolik společnýho, o svýho kluka. Matce přece její mazlíček zůstal. Otec vůbec nechápe, že matka to takhle nerozlišuje, pro matku jsou obě děti stejně její, stejně drahocenné. Četla kdysi Sophiinu volbu a dělalo se jí přitom fyzicky zle. Sophiina volba je pro každou matku nejhorší věc na světě, myslí si matka.

Petra Soukupová

Petra Soukupová (1982) vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Od roku 2011 působí jako dramaturgyně seriálu Ulice, scenáristicky se podílela na sitcomu Comeback (2008–2010).

Petra Soukupová

Literárně debutovala v roce 2007 novelou K moři zachycující každodenní problémy jedné rodiny, v následujícím roce za ni získala Cenu Jiřího Ortena. V roce 2009 vydalo brněnské nakladatelství Host její triptych s názvem Zmizet, tři příběhy, jejichž hrdinové se musí vyrovnat s nějakým rodinným traumatem. Za knížku získala cenu Kniha roku v soutěži Magnesia Litera a byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého.

Pro dospělé čtenáře napsala Petra Soukupová ještě knížky Marta v roce vetřelce, Pod sněhem, Nejlepší pro všechny nebo Věci, na které nastal čas. Zatím posledním románem Petry Soukupové je Nikdo není sám (2022). Pro děti napsala knížku Bertík a čmuchadlo a detektivku s názvem Kdo zabil Snížka?

Adaptaci románu Pod sněhem, příběh o třech sestrách a jejich bolavých rodinných vztazích, má od roku 2019 na programu Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích.

Knihy Petry Soukupové znají i čtenáři ve Slovinsku, Polsku, Itálii, Bulharsku, Chorvatsku nebo v Bosně a Hercegovině. Autorka žije a pracuje v Praze.

Spustit audio

Související