Rodinná tragédie. Milostný trojúhelník očima malého chlapce ve šťavnaté povídce Jaroslava Haška

1. leden 2023

Starý, tlustý a červenolící tatínek, mladá a krásná maminka a rodinný přítel pan Fingulín. Jak to asi může dopadnout? Malý František, který všechno sleduje, se bojí jediného – aby mamince a panu Fingulínovi nenarostlo na nose peří, protože tatínek říkal, že se to stane tomu, kdo je potmě.

Účinkují: Lukáš Červenka, Lada Bělašková, Jan Fišar, David Viktora, Anna Cónová a František Večeřa
Připravila: Marie Šťastná
Napsal: Jaroslav Hašek
Režie: Peter Gábor
Natočeno: v roce 2016

O jednom milostném trojúhelníku šťavnatě vypráví ve své povídce Rodinná tragédie Jaroslav Hašek. Na celou situaci se při tom dívá očima malého Františka, který samozřejmě tak docela nechápe, co se kolem něj vlastně děje, a tak je jeho vyprávění zcela přímočaré.

Rozhlasová verze humoristického příběhu pochází z roku 2016. Účinkují v ní Lukáš Červenka, Jan Fišar, Lada Bělašková a další.

3. ledna uplyne 100 let od úmrtí autora povídky Jaroslava Haška.

Jaroslav Hašek

Jaroslav Hašek (1883-1923) vystudoval obchodní akademii a začal pracovat v bance, místo ale brzy opustil přitahován nevázaným bohémským životem. Na svých toulkách prošel celou střední Evropou. V Praze se pohyboval v prostředí hospod a kabaretů.

Jaroslav Hašek

Psal satiry a humoresky do nejrůznějších časopisů, stal se redaktorem Světa zvířat, v němž publikoval články o neexistujících druzích živočichů. Už tady se projevil jeho talent mystifikátora. Měl neustálé nepříjemnosti s policií a s úřady, například pro založení Strany mírného pokroku v mezích zákona.

Již v prvním roce světové války Hašek přeběhl na ruskou stranu a přihlásil se do československých legií. V roce 1920 se vrátil do vlasti a vystupoval v kabaretu Červená sedma. V Lipnici u Světlé nad Sázavou začal psát svůj román o Švejkovi, ale nad nedokončeným dílem ho 3. ledna 1923 zastihla smrt.

Kromě Osudů dobrého vojáka Švejka je Jaroslav Hašek autorem mnoha povídek a humorných črt, z nichž jen část vyšla za jeho života. Většina byla vydána až posmrtně.  

Spustit audio

Související