Petr Stupka vařil celou noc za jízdy v polní kuchyni i ve výtahu

V posledním Kuchařském čarování letošního roku naservírovala moderátorka Jana Urbanová kuchaři Petru Stupkovi několik zvídavých otázek. Kromě jeho zážitků z kuchyně ji zajímalo i pár tipů na silvestrovské pochutiny.

Vařil někdy Petr Stupka nouzově nebo přímo v extrémních podmínkách? „Ano a vícekrát. Například celou noc jsem vařil za jízdy v polní vojenské kuchyni asi pro 300 lidí nebo opravdu nouzově jsem připravoval někdy kolem třetí ráno králíka na vysokoškolských kolejích v Plzni. Také jsem vařil ve výtahu a přitom popojížděl z patra do patra,“ vyprávěl kuchař.

Jaký byl jeho největší kuchařský průšvih? „V roce 1973 na letním táboře v Nažidlech jsem spálil asi šedesát vajec, smrdělo to, byla to hrůza. Ve Francii jsem zase měl připravovat banket pro 300 osob, ale chybělo vybavení, byly tam jen dva obrovské hliníkové hrnce a trouba. A před pár dny mi zkysla rybí polévka,“ přiznal.

Jakou kulinářskou specialitu plánuje na letošního Silvestra? „Nejspíš koupím dobře zralý kousek hovězího pupku a upeču ho pěkně do růžova. A pro ty, kdo nejí maso, udělám tradičně tataráček z vařené řepy a brambor,“ říká Petr Stupka.

Co je kuchařův záchranný pokrm pro druhý den po Silvestru? „Silný vývar, případně s česnekem a cibulí, prostě polévka.“

A co přeje posluchačům Kuchařského čarování do roku 2016? „Ať vám po celý nastávající rok chutná, ať vám jeho dny cukruje radost a krášlí lidská vzájemnost a ať se týden co týden setkáváme při Kuchařském čarování,“ uzavírá.

autor: Petr Stupka

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.