Petr Rezek, hvězda české pop music dřívějších časů, zazpíval U Tří lvů své největší hity

24. duben 2022

Petr Rezek, to je nepochybně výrazné jméno české pop music zejména 70. a 80. let. S tímto zpěvákem, ale i kytaristou je spojena řada hitů a k nim se vážících hojných pamětnických vzpomínek. 

Připomněl to koncert plný největších hitů Petra Rezka, který se uskutečnil ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice ve středu 27. dubna.

Petr Rezek se narodil na svatého Štěpána roku 1942 v Praze. Jeho muzikantská cesta započala už v hloubi 60. a Petr Rezek ji takto popsal: „Do počátků hry na kytaru mě zasvětil Ferry Friedrich, kytarista legendární skupiny Kučerovci a pozdější člen Matuškovy skupiny KTO. Na vojně jsem založil rytmickou skupinu, která čerpala z tehdejšího rock’n´rollového trendu. V roce 1964 jsem působil jako doprovodný kytarista v beatové skupině Karkulka spolu s lídrem Jiřím Brabcem a baskytaristou Zdeňkem Rytířem. V tom samém roce jsem přešel do skupiny Juventus, ve které začala kariéra zpěváka Karla Černocha.“

A z těch časů jsou i první nahrávky Petra Rezka, které pořídil s kapelou Juventus a se svou někdejší partnerkou Irenou Rezkovou Kubákovou.

Čtěte také

S odchodem 60. let se proměnilo mnoho věcí, a to i v kariéře Petra Rezka, který působil i jako moderátor hudebních rozhlasových pořadů Větrník a Junior 30 a který se z kytaristy – přes nedlouhý čas strávený v kapele Františka Ringo Čecha Shut Up – proměnil v sólového zpěváka.

V této roli na sebe poprvé upozornil v Kardinálech Zdenka Merty, s nimiž nazpíval i svůj první velký hit. Šlo o převzatou píseň Freda Neila, proslavenou v podání Harryho Nilssona, Everybody´s Talkin, kterou proslavil film Půlnoční kovboj.

Období největší popularity nastalo v orchestru Karla Vágnera a po boku Hanky Zagorové. Duetů Petra Rezka s Hankou Zagorovou bylo více, ale Duhová víla je nesporně nejznámější a do širšího posluchačského povědomí nejvíce vrostla.

Petr Rezek většinu svých velkých sólových hitů zazpíval v doprovodu klávesisty Vlastimila Červenky a kytaristy Jiřího Březíka ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice a širší pozvánkou k tomuto vystoupení byl také pořad Světla ramp.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související