Petr Michálek a Radek Mach hrají v lednu čtyři volejbalové soutěže najednou

19. leden 2020 11:19

Českobudějovický Jihostroj na přelomu roku tvrdě pracoval, aby hráči zvládli náročný program ve druhé polovině ledna. Dvě opory mají roli ještě o něco složitější, plnily také reprezentační povinnosti.

Čtyři soutěže v jednom měsíci, to je extrémní porce. Radek Mach a Petr Michálek zvládají Český pohár, extraligu, Ligu mistrů a k tomu ještě v reprezentačním dresu olympijskou kvalifikaci.

„Každá soutěž dá trochu jiný impulz, takže to o to víc baví, než aby to unavovalo. Mě to spíš nastartuje, vidím jiný volejbal, lepší hru a osobně mě to motivuje, abych nezůstal v nějakém stereotypu,“ popisuje kapitán Jihostroje Radek Mach.

V olympijské kvalifikaci byl podle něj volejbal na evropské špičce. „Kdo se koukal, musel se bavit. Myslím, že jsme tam zanechali sympatickou stopu a je vidět, že máme nastupující mladou generaci, která by ten náš volejbal mohla někam posunout,“ říká 206 centimetrů vysoký blokař.

Čtěte také

Smečař Petr Michálek má za sebou stejnou porci. Musel se tak umět vyrovnat třeba i se změnou míčů, s jinými se hraje extraliga, s jinými Liga mistrů. „Ten přechod je znát, chce to alespoň dva nebo tři dny na srovnání s balonem,“ potvrzuje.

Na každou soutěž je také nutné přepnout hlavu. „To, co má člověk naučené tady v klubu, na evropské scéně rozhodně neplatí. To každý pozná sám, je tam změna na útoku i na příjmu, celý systém se hraje trochu jinak,“ uvádí.

Na klubové scéně čeká Jihostroj nejdůležitější fáze sezony. „Vždycky je potřeba si dobře nastavit ten minimálně poslední týden před zápasem. Je třeba věnovat se regeneraci a umět se na to připravit. Důležitý je i aktivní odpočinek, ale já jsem i rád, když mám trochu volno, mohu si přispat, dát si oběd a pak se teprve soustředím na volejbal,“ dodává kapitán úřadujících českých mistrů Radek Mach.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související