Pět minut a vidíte jako za mlada. Z operace šedého zákalu nemusí mít nikdo strach, říká lékař

18. leden 2022

Operace předního segmentu oka, to je obor, na který se soustřeďují v Centru péče o zrak Nemocnice ve Strakonicích. Primář Pavel Kristen uvádí, že nejčastěji jde o řešení šedého zákalu.

Co to šedý zákal vlastně je?
Šedý zákal, latinsky katarakta, je onemocnění, které nejčastěji přichází s věkem. Dokonce ve většině případů ani o onemocnění nejde. My se prostě narodíme s krásnou čirou čočkou a jak stárneme, čočka se přirozeně mění, zakaluje a v pokročilejším věku může způsobit potíže ve smyslu zhoršeného vidění.

Jak si na sobě šedého zákalu všimneme?
Ze začátku vidíme hůř třeba jenom za snížených světelných podmínek – vadí nám bodová světla při večerním řízení, ostré pouliční osvětlení a podobně. Nekomfortní pocit při řízení za šera ale nemusí hned znamenat šedý zákal, je to individuální, někdo s tím má problémy i v mládí, protože obecně je pro nás náročné soustředit zrak, když světelné podmínky nejsou ideální a oslňuje nás protijedoucí auto. U šedého zákalu se vidění postupně zhoršuje víc a víc.

Jak se šedý zákal léčí?
Šedý zákal operujeme. Je to pro nás běžný zákrok, třeba jako slepé střevo v chirurgii, ale to neznamená, že je to zákrok banální. Podstatou je náhrada zakalené čočky za umělou. Malým řezem v řádu milimetrů se do oka zavedou speciální nástroje, ultrazvukem se původní čočka rozmělní a odsaje, do pouzdra čočky se vloží čočka nová, čímž pacient, nemá-li žádné jiné oční onemocnění, najednou vidí jako za mlada, jako by mu bylo dvacet!

Na co se má člověk před operací čočky připravit?
Pacientovi před operací oko detailně vyšetříme, zajímá nás hlavně takzvaná biometrie oka, to jsou nejrůznější rozměry, abychom vybrali správnou čočku na míru. Většinu běžných tvarů máme na skladě, nadstandardní se vyrábějí přímo na oko pacienta. Pak ho pozveme k operaci. Před ní ho nijak neomezujeme, ani nevysazujeme léky na ředění krve, operuje se totiž přes rohovku, je to prakticky bezkrevný výkon. Pacienta ani neuspáváme, 99 procent těchto zákroků se provádí jen v lokální anestezii.

Čtěte také

Jak tedy vypadá operační den?
Pacient přijde ráno, poslední vizita zjistí, jestli operaci nebrání například akutní infekce, a je-li vše v pořádku, začneme s přípravou na samotný zákrok. Pacientovi rozkapeme oči, aby měl širokou zorničku a my měli dobrý přístup k čočce. Dále mu speciálními kapkami znecitlivíme povrch oka. Leží na sále pod operačním mikroskopem, dívá se do ostrého světla, probíhá operace, která, pokud je nekomplikovaná, trvá pět minut.

Jak zajistíte, aby se pacient, který je při vědomí, při operaci oka nepohnul?
Není úplně nutné, aby se ani trošičku nepohnul. Leží co nejklidněji, někdy podáváme léky na zklidnění a ve výjimečných případech operujeme v celkové anestezii. Po operaci na pacienta dohlédneme a po několika hodinách odchází.

Je operace čočky bolestivá?
Je to zákrok téměř bezbolestný. Tedy, pacienti, kteří jsou u nás s prvním okem, jsou většinou velmi mile překvapeni, jak to bylo rychlé, hladké a ani to nebolelo. Pak přijdou na druhé oko, už se vůbec neobávají – a ono je to zdánlivě bolestivější. Víte, trocha strachu nikdy nezaškodí. Cítíme méně bolesti. Ale skutečný strach z operace šedého zákalu nikdo mít nemusí.

Spustit audio

Související