Pes jako vánoční dárek? Po dohodě celé rodiny a pod stromeček raději jen pelíšek, radí chovatelka

12. prosinec 2023

Je dobrý nápad pořídit dítěti k Vánocům domácího mazlíčka? Hádejte, jak zní odpověď chovatelky a lektorky projektu Chovatelská archa Gabriely Mařákové Železné. Do studia dorazila i se svými psy, aby vyprávěla o soužití člověka a zvířete a také o tom, jak moc se v chování psa odráží osobnost jeho majitele. Sama podle svých slov pracuje především s psychikou páníčků, správná výchova psa pak přijde sama.

Jak je to tedy s tím živým dárkem pod stromeček? Ano, nebo ne? „Určitě ne. Já si myslím, že pořízení jakéhokoliv domácího zvířete je opravdu velké rozhodnutí, protože zasáhne do chodu celé rodiny, a měli bychom ho pořádně zvážit. Pokud o tom už přemýšlíme dlouho a dítěti slibujeme zvířátko, tak se to dá takto udělat, ale určitě by to nemělo být spontánní rozhodnutí na základě přání v dopisu Ježíškovi,“ odpovídá Gabriela Mařáková Železná.

Gabriela Mařáková Železná (vlevo) s dcerou a psy

I když se rodina na pořízení pejska domluví, není podle chovatelky jednoduché zorganizovat to přímo na Vánoce. „Ideální je vzít si štěně ve vhodném věku, což bývá osm až deset týdnů. To se dá těžko naplánovat na Štědrý den. Já doporučuju spíš pořídit pelíšek, hračky, to dát pod stromeček, a teprve potom vybírat štěně,“ vysvětluje.

K základním kritériím výběru patří druh psa a osobnost chovatele. „Dopředu je potřeba vybrat psa, který je pro nás a pro obdarované dítě vhodný. Ať už půjde o plemeno, nebo křížence, je důležité, jak bude pes veliký, kolik bude vážit, jestli potřebuje chodit na dlouhé procházky, nebo nám spíš bude dělat parťáka doma a ve městě,“ připomíná Gabriela Mařáková Železná.

Čtěte také

Lidé přitom musejí porovnávat vlastnosti plemene s vlastními možnostmi a očekáváními. „Je důležité si rozmyslet, jaký je náš život, jak se pejskovi můžeme věnovat, co mu můžeme poskytnout. Každé plemeno totiž potřebuje trošku něco jiného. A je opravdu rozdíl, jestli máme doma pětikilového pejska, nebo padesátikilového,“ říká chovatelka.

Na povahu psa a na to, jak s ním později vycházíme, mají vliv i podmínky, ve kterých štěně vyrůstalo v prvních dnech života. „Úplně ideální je, pokud se s plemenem, s rodiči štěněte a s člověkem, od kterého si psa bereme, můžeme seznámit dopředu, nejlépe ještě než se štěňátko narodí. To, jaký pes bude, totiž hodně závisí na osobnosti rodičů a také na chovateli. Štěně vidí, slyší, vnímá už od nějakého patnáctého dne života. Matku napodobuje, nese si geny rodičů a v chovné stanici se socializuje,“ doplňuje Gabriela Mařáková Železná.

A jak psa zvykat na děti, seniory či ostatní zvířata, ale také na lux, fén nebo samotu? Jak ho odnaučit tahat za vodítko nebo se prát, jak důležitá je pochvala a jak by měly vypadat tresty? Celý rozhovor s chovatelkou Gabrielou Mařákovou Železnou si poslechněte online.

Spustit audio

Související