Pečená švestková povidla paní Madly
O svůj recept se s posluchačkami pořadu Dámská jízda podělila paní Madla z Českých Budějovic. Vyzkoušejte její pečená švestková povidla.
Suroviny:
2 kilogramy švestek
2 polévkové lžíce octa
500 gramů cukru krystal
1/2 čajové lžičky mleté skořice
3 roztlučené hřebíčky
4 polévkové lžíce rumu
Švestky omyjeme a vypeckujeme. Dáme je na plech s vyšším okrajem a pokapeme octem. Dáme péct trouby do předehřáté na 250°C na 25 minut. Během pečení švestky ani jednou nemícháme!
Poté švestky posypeme 250 gramy krystalového cukru a dáme péct na dalších 15 minut. Poté opět posypeme cukrem a dáme ještě na dalších 15 minut do trouby.
Pečená hrušková povidla. Hodí se na koláče i jen tak k namazání na chleba
„U nás v rodině mají tradici pečená hrušková povidla. Moravská babička pekla frgály na každou slavnost a ty jsou s hruškovými povidly nejlepší,“ napsal Dana Vašková z Písecka. O svůj recept se podělila v pořadu Dámská jízda.
A je hotovo… Švestky by měly mít kolem sebe trochu šťávy (pokud se vám zdá, že je jí hodně, nechte povidla ještě o 5 až 10 minut déle v troubě), ale po vytažení z trouby je za chvíli ze šťávy hustý sirup.
Povidla přelijeme do vyšší nádoby, přidáme skořici, roztlučený hřebíček, rum a vše důkladně ponorným mixérem rozmixujeme.
Už během mixování povidla krásně zhoustnou a poté je hned přendáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru. Nesterilujeme. Povidla krásně ztuhnou a chuťově jsou opravdu vynikající.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.