Pavel Kroneisl: Zvířátka

15. červen 2020

Všechno špatné je k něčemu dobré, říká se. Pro protikoronavirová opatření, kvůli nimž se lidé drželi dva měsíce převážně doma, to platí také.

Třeba u nás na Lipensku se vylidnilo. Turisté nebyli a vracejí se jen pomalu. Radost z toho nemají samozřejmě hoteliéři a provozovatelé restaurací. Na druhou stranu - nastal tady takový nezvyklý klid.

Což samozřejmě vyhovuje zdejší zvěři. Na louce za naším domkem začali třeba hopkat zajíci. Ty jsme tady dlouhá léta neviděli. Ranní ptačí koncerty sice byly, ale teď jsou mnohem hlasitější. Prostě ptáčků je tady v klidu podstatně víc a zpívají jako o život.

Letos jsme kousek od zahrady viděli dokonce i lišku s liščaty. Zase v místech, kde by to při normálním náporu turistů rozhodně nebylo možné. Šumavská zvířátka epidemii koronaviru určitě kvitují. Nikdo je neruší, a tak se vydávají z hloubi lesů do míst, kterým se jindy velikými oblouky vyhýbají.

Samozřejmě, že turisté zase přijedou a nebude jich jistě málo, tím spíš, že dovolenou v zahraničí letos leckdo možná oželí. Zvířátka se opět stáhnou hlouběji do lesů a vše půjde dál. To je jasné. Ale klid letošního jara by přece jenom mohl zůstat.

Stačí málo, jenom se chovat trochu ohleduplně. Vlastně se chovat jako doma, tam přece také zbytečně neřveme a neděláme kolem sebe nepořádek. To by asi stačilo k tomu, aby šumavské lesy kolem Lipna nevypadaly vždy před zimou jako divoké skládky odpadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.