Pavel Kroneisl: Lipno po sezóně

25. září 2020

Skončila jedna velice zvláštní letní sezona na Lipně. Bylo tady nezvykle velké množství turistů. Podle místních tak o dvě třetiny více než jindy. To je už řádný rozdíl. 

Tím druhým a ještě zřejmějším je složení návštěvníků. Převažovali domácí turisté a rekreanti. To v předešlých letech nebylo. V dobách dávno minulých sem jezdili hlavně turisté z někdejší NDR. Tenkrát se tu říkalo, že na Lipně budou muset hrát v poledne alespoň hodinu východoněmeckou hymnu, aby se Češi mohli v klidu najíst.

Přešla léta a na Lipně začali převažovat hlavně Holanďané. To o té hymně mohlo platit opět, stačilo vyměnit název země.

Letos ale bylo všechno jinak. Cizinci prostě nepřijeli a v obchodech i restauracích byla po dlouhé době i v létě opět slyšet čeština. Bylo to velice příjemné. Samozřejmě, hoteliéři a restauratéři na to měli jiný názor, ale tak už to chodí. Co se líbí jednomu, je proti srsti jinému.

Další zvláštností letošního léta na Lipně byli cyklisté. Vypadalo to,  že český národ nasedl na kola a vyrazil sem. Tak se to alespoň projevovalo na silnicích i všech lesních stezkách. Ovšem někteří cyklisté se tady chovali, jako by pro ně neplatila žádná pravidla.

Počet nehod cyklistů i nepořádek v lesích podél cest to dokazují zcela jasně. Léto sice skončilo, ale cyklistická sezona pokračuje. A tak si tu všichni na Lipně jenom přejeme, aby přijeli pouze ti slušní návštěvníci, kteří vnímají pohodu šumavské přírody a podle toho se také chovají. Přeju dobré jitro.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.