Pavel Kroneisl: Chvála rán časného šumavského podzimu

25. září 2024

Mám moc rád časný šumavský podzim, hlavně jeho rána. Nástup tohoto ročního období se tady u nás projevuje tím, že mi ráno otevřeným oknem nakoukne mlha a přinese svou vůni.

Ovšem, není to už ta krásná lahoda letní pokosené louky. Je to, řekl bych taková kořeněná vůně nedalekého lesa, ve které je zcela zřetelně cítit houby.Je to trochu zvláštní, protože když jsem se tímhle nechal zlákat a vyrazil jsem do lesa, nic jsem nenašel. Druhý den mi ovšem houby do okna zavoněly znovu.

Ony mlhy časného šumavského podzimu jsou vůbec zvláštní. Pokud se přinutím vstát brzo ráno, než mlha zmizí, nelituji. Není to sice pravda často, ale pokud to udělám, nestačím zírat, co dokáže mlha udělat s krajinou.

Když zapojíte vlastní fantazii, najednou vidíte obrovský hrad tam, kde byl dříve les, nebo se před vámi vynořují veliké předpotopní obludy. A když do toho všeho ještě zasvítí sluníčko, je to obrovská nádhera.

Ale podzim mám rád celý. Mám totiž pocit, že je to v posledních letech jediné roční období, které se u nás na Šumavě chová tradičně seriózně. Je voňavý, barevný a s klasickými plískanicemi.

Jaro začalo být divoké a často s nečekanými mrazy. Léto se čím dál tím více podobá tropům, velká vedra a prudké, nečekané změny počasí. A zima, ta je naopak už několik let nadmíru mírná. Málo sněhu a mrazy jen chvíli.

Prostě podzim, podle mě, zůstal stále tím solidním ročním obdobím, na které se dá spolehnout, že bude takové, jaké má být. Tady na Šumavě ho pozoruju už více než čtyřicet let a nikdy mě nezklamal. Proto ho mám rád.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.