Patnáct soutěžících se zúčastnilo jihočeského kola hudebního festivalu Porta. Hostil ho opět rozhlas

14. březen 2022

Po dvouleté přestávce zaviněné pandemií koronaviru se do Českého rozhlasu České Budějovice vrátilo krajské kolo hudebního festivalu Porta. Prakticky až do poslední chvíle ale i letos visel nad pořádáním této akce otazník.

„Mysleli jsme, že to zrušíme, protože z nepochopitelných důvodů kapely pořád vyčkávaly. Pak se ale začali někteří muzikanti přihlašovat, tak se to nabalovalo a nakonec se zúčastnilo patnáct soutěžících, což je úplně skvělé. Moc mě potěšilo, že skoro polovinu tvořili noví soutěžící, kteří na Portě nikdy nehráli,“ uvedla Anna Roytová ze spolku Porta.

Celostátní kolo soutěžního hudebního festivalu se uskuteční od 1. července v Řevnicích. Přímo do finále za Jihočeský kraj postoupil Michal Willie Sedláček a do semifinále kapela X-tet.

„My sice nejsme na Portě nováčci, jezdíme na ni možná čtrnáct let, ale je to pro nás obrovské překvapení. Letos jsme tu totiž poprvé nebyli jako čistě vokální skupina, ale přidali jsme nástroje, a tak je to minimálně podpora toho, že to asi má smysl,“ komentoval Štěpán Štrupl ze skupiny X-tet.

Jak dodal dramaturg Zdeněk Schwager, Porta má historii dlouhou už 55 let, ale stále se proměňuje. „V určitých etapách ji poznamenaly určité věci, třeba vstup peněz na folkovou scénu, profesionální muzikanti, téma, proč kdo chce hrát a jakým způsobem, množství jiných festivalů. Letošní jihočeská Porta pro mě přinesla nové tváře, nové hlasy mladých lidí a posun u těch, který už Portou prošli. Pořád ten vývoj vidím,“ popsal.

Spustit audio

Související