Oživovat až do absolutního vyčerpání. Lidé si vyzkoušeli první pomoc

18. říjen 2018 06:06

Výuka správné resuscitace a první pomoci – to byl hlavní cíl Evropského dne záchrany života. Na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích radili školákům i kolemjdoucím profesionální záchranáři.

První pomoc podle nich zvládnou i děti od dvanácti let. „Na začátku je dobré pacienta oslovit, zavolat na něj, dát nějaký bolestivý podnět. Pokud nereaguje, zakloníme hlavu, přiložíme hlavu k ústům a díváme se na hrudník. Když se hrudník nezvedá, přiložíme ruce a začínáme s masáží,“ vysvětlila Kateřina Stoklasová ze Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

Masáž srdce má svá pravidla. „V hloubce pět, maximálně šest centimetrů u dospělého, frekvencí alespoň 100, maximálně však 120 za minutu. Masírujeme do té doby, než si osobu převezme záchranná služba, nebo do absolutního vyčerpání,“ připomněl záchranář Pavel Procháska.

Resuscitaci si vyzkoušela například učitelka Petra Červená. „Člověk si myslí, že ví, jak to má dělat, ale vlastně je to ve finále jinak. Jsem ráda, že jsem si to mohla osvěžit,“ komentovala.

Poskytli masáž srdce, zatímco ostatní jen přihlíželi. Studenty z Písku ocenila hejtmanka

Studenti píseckého gymnázia Martin Vokatý a Lam Le Sy u hejtmanky Ivana Stráské

Lidi, kteří neváhali a třeba i přes vlastní ohrožení zachránili lidský život, ocenila hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. Vyzdvihla také výchovu mládeže ke sportu a férové hře.

Podle záchranáře Pavla Prochásky by se lidé neměli bát první pomoc poskytnout. I laická resuscitace totiž dvojnásobně až trojnásobně zvyšuje šanci pacienta na přežití.

„Nejde jenom o tu znalost, ale o ochotu resuscitaci zahájit. My jako Česká republika máme velmi dobré výsledky, velmi vysoký počet lidí, kteří na ulici a v domácnosti jsou ochotni pomoci, ale to procento může být vždycky ještě vyšší,“ doplnila.

Evropský den záchrany života se letos poprvé rozšířil i do celého světa.

Lidé se při Evropském dni záchrany života učili poskytovat první pomoc
Spustit audio

Související