V létě přibývá úrazů a zranění. Každý by měl znát základní pravidla první pomoci

11. červenec 2017

Provozování extrémních sportů, zvýšené riziko dopravních nehod nebo nedbalost při horkém počasí. Všechny tyto faktory v letních měsících přispívají podle mluvčí nemocnice v Českých Budějovicích Ivy Novákové k nárůstu úrazů a zranění.

Jak se zachovat v situaci, kdy je potřeba poskytnout zraněnému první pomoc? „Důležité je zajištění dýchacích cest, předsunutí dolní čelisti, fixace krční páteře jako prevence eventuální zlomeniny. Potom zjištění stavu dýchání a zajištění dýchaní. Dalším bodem je zajištění cirkulace, to znamená zjištění tlaku, charakteru pulsové aktivity a potom samozřejmě také zjišťování stavu vědomí pacienta,“ vysvětluje Pavel Látal z oddělení úrazové chirurgie, jak postupovat při zjištění základních životních funkcí zraněného před poskytnutím první pomoci.

V případě, že nenahmatáme puls, je nutné co nejrychleji zahájit srdeční masáž. „V současné době se doporučuje poměr kompresí hrudníku a vdechů 30:2. Měli bychom se dostat na úroveň zhruba sto kompresí za minutu, co se týče dospělého pacienta. U dětí je to 15:2, přičemž začíná se vdechy, protože tam předpokládáme přítomnost cizího tělesa,“ říká lékař.

Při kompresi je třeba tlačit na střední část hrudního koše, tedy dolní část prsní kosti. „Dejte si pozor, abyste měli rovně lokty a masírovali opravdu celým pohybem těla. Masáž by měla probíhat až do úplného vyčerpání zachránce. Ti, kdo jsou okolo, by měli zavolat záchrannou službu, která pacienta převezme a dále zajistí,“ dodává Pavel Látal.

V letním období jsou úrazové ambulance českobudějovické nemocnice extrémně vytížené. Lékaři denně ošetří okolo 150 až 200 pacientů. „Přibývá hlavně úrazů dětí. Jsou to tradičně úrazy z trampolíny, typicky pády z kol,“ připomíná Pavel Látal.

Lékaři každoročně také varují před úrazy spojenými s koupáním a především se skákáním do vody. V době velkých veder by pak lidé rozhodně neměli podceňovat ani teplotu vody, a to zejména v horských oblastech.

autor: mvo
Spustit audio