Otužilci poměřili síly v řece Malši mezi dvěma mosty v centru Českých Budějovic

2. leden 2023 07:40

Otužilci v pruhovaných modrobílých plavkách i další plavci závodili na řece Malši v Českých Budějovicích. Úsek mezi Zlatým a Železným mostem obsadily po roce Propagační plavecké závody. Obnovenou tradici z první republiky sledovaly z nábřeží stovky obyvatel.

„Jedná se o štafetový závod na dvakrát sto yardů, jeden yard je 91,44 metrů. Máme třináct soutěžních družstev, nejvzdálenější účastníci jsou z Prahy, ale jsou tu i lidé třeba ze Strakonic a Katovic,“ řekl hlavní organizátor Jiří Borovka.

Start i cíl byl na pontonu u Železného mostu. Během necelých dvou minut trasu zvládla dvojice Václav Král a Václav Holas. „Plavalo se perfektně, mám z toho radost, dneska bylo krásně teplo,“ komentoval Václav Holas.

Ten hned po startu nasadil oproti ostatním vražedné tempo. „No, nevím, jestli to bylo dobře, protože pak už jsem měl co dělat, abych to vůbec doplaval. V té studené vodě se člověk rychle zadýchá. Já se otužuji teprve prvním rokem, jsem nováček, ale moc mě to začalo bavit a určitě v tom hodlám pokračovat,“ dodal.

Čtěte také

Nejstarší plavkyní v letošním závodu byla pětasedmdesátiletá Vlasta Náglová. „Teplíčko jak na jaře, příjemná voda,“ pochvalovala si plavkyně, která se začala otužovat asi před šesti lety. „Vždycky se mi to líbilo a teď na starý kolena jsem si to dopřála. Koupeme se u Malého jezu na Malši,“ doplnila.

Závody mají ve městě tradici. „Propagační plavecké závody se v Českých Budějovicích plavaly v roce 1921 a my jsme minulý rok po sto letech tradici obnovili. Plaveckou arénu jsme upravili přesně podle dobových fotografií. Na mostech byly vyvěšeny státní vlajky a tenkrát v roce 1921 přelétla nad Českými Budějovicemi letka, která shodila kytici v barvách českého státu,“ vyprávěl Jiří Borovka.

Akce má i charitativní rozměr. „Letošní ročník jsme uspořádali na podporu rané péče. Chtěli jsme poukázat na to, že stejný šok, jakým je pro neotužilce pád do studené vody, zažívají rodiče, když se jim narodí postižené dítě,“ vysvětlil organizátor. Součástí plaveckých závodů byl i hromadný Lannův otužilecký ponor na slepém rameni Malše.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související