Otužilci mají na Lipně speciální klec. Nemusí si tak pokaždé vysekávat novou díru v ledu

27. leden 2022 11:49

Připomíná klec na pozorování žraloků. Místo potápěčů se v ní ale střídají otužilci. Speciální klec v zamrzlém Lipenském jezeře je hned u přívozu ve Frymburku. Nadšenci do otužování, kterých stále více přibývá, tak mají jistotu, že nezaplují pod led.

„Takhle přijdu, odsekám led a vyndám. Včera jsem to také sekal, takže dnes v noci byl opravdu kvalitní mráz, kolem těch minus dvaceti,“ říká Antonín Labaj, správce ledové magistrály, který prosekává led v kleci.

V kleci ohraničené dřevěným ochozem bylo podle něj už i devět otužilců najednou. „Moc si to užívají. Je tady metr padesát krát metr padesát krát metr padesát, takže si tam mohou i stoupnout a bude jim koukat jen hlava,“ popisuje.

Čtěte také

„Když se chce někdo potopit úplně, tak se prostě skrčí a ponoří. Pokud to uděláte při hezkém počasí, když je azuro a svítí sluníčko, tak je to hodně energetické a vydržíte tam déle,“ dodává Antonín Labaj.

O toto místo mají otužilci v poslední době velký zájem. „Když začal ten boom, tak se nám tady objevovaly podél břehu díry v ledu. Otužilci si to prostě vysekali, místo vůbec neoznačili a odcházeli. Kvůli bezpečnosti, aby nám tam někdo nezapadl, nás tedy napadlo vytvořit tu lipenskou klec. Je to takový rám, je i vevnitř ohraničená, takže v té vodě nikdo nesklouzne pod led,“ uvádí Antonín Labaj.

I když Lipenské jezero zamrzlo, pohyb po něm je kvůli malé síle ledu pro otužilce, ale i pro turisty nebo bruslaře stále nebezpečný. „Lidé si často říkají, už je to zamrzlé, ale jsou místa, kde může být deset centimetrů a hned vedle třeba jen dva,“ varuje šéf vodních záchranářů Milan Bukáček.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související