Tradice, boj proti covidu, bláznovství. Tak nazývali štěpánské otužování ve Vimperku jeho účastníci

27. prosinec 2021 10:27

Jako jehličky vnímali ledovou vodu někteří otužilci při tradičním štěpánském otužování ve Vimperku. Ve sportovním areálu Vodník se jich sešlo celkem patnáct. Ze břehu je pozorovalo a obdivovalo zhruba šedesát lidí.

Jako první se do ledové vody, která měla 1,4 stupňů Celsia, zanořil Tomáš Samek. „Udělal jsem asi tak dvě tempa, tam a zpátky, to je všechno. Trošku jako jehličky. Chodíme se saunovat, takže jsem se trochu připravoval, ale je to spíš taková jubilejní akce,“ řekl.

Mezi otužilci ve Vimperku byla i Eva Daverná. „Měla jsem strach tam vlézt, pokaždé je to bláznovství,“ komentovala.

Jana Richtrová přijela do sportovního areálu Vodník z Boršova nad Vltavou. „Bylo to teplé. Měla jsem strach, že to bude hodně studené, protože jsme v ledu ještě nebyli, ale bylo to dobré,“ popsala s tím, že se otužuje prvním rokem. „Je to takový boj proti covidu,“ vysvětlila s úsměvem.

Po neuvěřitelných třinácti minutách vylezl z vody Jan Holoči. „Většinou je to o hlavě a tréninku. Člověk musí mít dobré povědomí o tom, co vlastně dělá. S kamarádem se chodíme v zimě otužovat tak třikrát týdně. Nastavíme si časomíru a snažíme se vydržet co nejdéle,“ vyprávěl.

V ledové vodě se Jan Holoči snažil zahřívat alespoň tím, že si dýchal do dlaní. „To bylo spíš jen kvůli rukám, většinou nejvíc trpí ruce. Někdo má i rukavice, já jsem si je bohužel nevzal. To dýchání je hluboké, jde z břicha,“ popsal.

Když všichni otužilci vylezli z vody, přesunuli se do restaurace, protože heslo této akce zní: Otužování krátké, afterparty dlouhá.

Související