Vodní záchranářka se koupe venku každý den, třeba i v jezírku s ledovou krustou

15. leden 2019 07:12

Jedno léto se Adéle Černé z Černé v Pošumaví nechtělo přestat s plaváním. Tak si sezonu prodloužila až do listopadu a pak i v zimě chodila alespoň se ponořit do vody pod ledem.

Od té doby už několik let nevynechá profesionální vodní záchranářka ani den. Tedy, pokud zrovna nemarodí. „Když má člověk zdraví trochu podlomené, je lepší si dát chvilku pauzu, protože by to tělu neudělalo úplně dobře,“ vysvětlila.

Při jejím prvním letošním ponoru vítr sfoukával sníh ze střech, celá krajina kolem Lipna byla pod zhruba třiceticentimetrovou bílou pokrývkou a přehrada zamrzala. Adéla Černá zvolila pro ponor jezírko s průzračně čistou vodou a ledovou krustou.

Adélu Černou zima nerozhází. Každý den se chodí koupat ven do ledové vody

„Ať se to zdá jakkoliv neuvěřitelné, voda je příjemná, čekala jsem to trochu horší. Výhoda je, že když si namočíte nejprve obličej, tak potom vás nepřepadnou takové ty momenty, kdy hodně lapete po dechu,“ popisovala.

Ve vodě jí bylo tepleji než na vzduchu a při vylézání měla podle svých slov příjemný pocit. „Vyplavily se endorfiny, zima opravdu zatím není. Nejhorší jsou zpravidla akorát ruce a chodidla, to je trochu štiplavější, ztrácíte maličko cit, ale je to super pocit,“ komentovala.

Nejlépe se pak cítí, když přijde do teplé místnosti. „Máte pocit, že vás lehce mrazí, ale jste v teple, už je vám teplo, takže je to takový smíšený pocit, kdy je zároveň chladno a zároveň teplo a prostě cítíte celé tělo krásně prokrvené, je to naprostá paráda,“ dodala.

Podle primářky interního oddělení českobudějovické nemocnice Marie Peškové je otužování zdravé pro všechny věkové kategorie. Je ale třeba začínat postupně. „Každý jedinec to musí pochopitelně vyhodnotit z hlediska své kondice. Kardiaci musí dávat pozor na srdce, ti, kdo mají potíže s dušností, na plíce,“ doplnila mluvčí nemocnice Iva Nováková.

Vodní záchranářka Adéla Černá využije schopnost snášet chlad i v létě. Například, když musí ze studené vody zachraňovat tonoucí.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související