Na zamrzlé Lipno už vyrážejí první bruslaři. Záchranáři i hasiči ale varují před nebezpečím

21. leden 2022 15:34

Partičky hrající hokej, ale i pěší turisté se začali v uplynulých dnech objevovat na zamrzlé Lipenské přehradě. Led má v současnosti sílu kolem deseti centimetrů. Proto ještě nezačala na jezeře vznikat oblíbená ledová magistrála. Podle hasičů i záchranářů je zatím bruslení na Lipně stále jen na vlastní nebezpečí.

Správce ledové magistrály a dobrovolný hasič z Frymburku Antonín Labaj každé ráno vyvrtá díru do ledu v Lipenské přehradě a změří jeho sílu. „Teď jsme na nějakých devíti a půl centimetrech, včera bylo devět. V noci nám led narostl o půl centimetru. Věřím tomu, že se letos bruslení dočkáme,“ říká.

Aktuální stav zatím hromadné bruslení na Lipenské přehradě neumožňuje. „Každý vstup na led je na vlastní nebezpečí. Ono deset centimetrů ledu jedince unese, neunese však skupinu osob,“ připomíná Antonín Labaj.

Ukazuje přitom směrem k Frýdavě, kde je jedno z kritických míst. „Ve Frymburku je totiž nejužší místo celého Lipna. Je tady větší proudění, a proto také větší nebezpečí. Když se podíváme támhle na ten výběžek, vidíme tmavé místo, kde led prostě není. Anebo když se tam udělá, tak to bude jen drobný škraloup. Samozřejmě nám tam každoročně někdo propadne,“ popisuje.

O víkendu pravděpodobně k Lipnu vyrazí víc turistů. „Pokud se někdo vydá na led, měl by mít u sebe alespoň základní bezpečnostní prvky. Minimálně mít na krku švédské bodce, to jsou takové bodáky zakončené hroty. Když se člověk propadne, díky hrotům se vyškrábe zpátky na led,“ doporučuje Antonín Labaj.

David Neumann ukazuje zakryté kluziště u Lipenské přehrady

První bruslaři už se začali během týdne objevovat u Černé v Pošumaví. I když jsou tam podmínky o trochu lepší než ve Frymburku, majitel místní pláže Windy Point David Neumann radí být opatrný. „Jezero je momentálně pokryté sněhem. Když lidé přijdou, tak je ani nenapadne, že jsou na ledu. Je dost možné, že se po ledu vydají pěšky úplně někam jinam, protože momentálně jezero vypadá jako souš pokrytá sněhem,“ připomíná.

V těchto dnech připravuje přímo u Lipenské přehrady velké zakryté kluziště. „Je to přírodní kluziště, akorát jsme vodu z jezera přesunuli na souš. Do bednění jsme dali plachtu, nalili jsme tam vodu, dvakrát denně to vrstvíme. Bude se tu bruslit, bude se tu soutěžit, ale současně bychom chtěli začít hrát metanou,“ doplňuje David Neumann.

Pokud vydrží vhodné podmínky, začne v nadcházejících týdnech fungovat na Lipně ledová magistrála.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související