Otisky prstů odhalí policisté na všem, náročnější je pak porovnávání s evidencí

26. srpen 2017

Trpělivost, preciznost a také dobré oči. To jsou důležité předpoklady pro práci v daktyloskopické laboratoři. Na Odboru Kriminalistické techniky a expertiz Policie Jihočeského kraje se na daktyloskopii, tedy snímání otisků prstů, specializují Vít Viktora a Zbyněk Vítovec.

„Máme tady malou daktyloskopickou laboratoř, kde vždy pracujeme na jednom konkrétním případu. Mělo by tu být stále zapnuté odsávání, protože používáme chemické látky, které mohou být zdraví škodlivé, tak abychom tyto výpary nevdechovali,“ vysvětluje policejní expert.

V televizních krimi to vypadá docela jednoduše - expert přijde, posype místo, kde předpokládá nějaké otisky, jakýmsi práškem, daktyloskopická stopa se skutečně objeví a je to. Ve skutečnosti je to trochu alchymie, vlastně spíš chemie.

Daktyloskopická laboratoř Policie Jihočeského kraje

„Toto je chemická digestoř, to znamená skříň s odsáváním. V této digestoři použijeme na zajištěnou stopu nějaký roztok s chemickou látkou, který působí na stopu tak, aby byla zviditelněna, a nám to potom umožnilo tuto stopu zadokumentovat například fotograficky,“ ukazuje policista.

Na místě podle něj pachatel zanechává otisky prstů hlavně, když se potí. Experti pak mají k dispozici různé chemické prášky různých barev, které používají na konkrétní předmět, aby daktyloskopická stopa byla co nejvýraznější, to znamená třeba bílé keramické prášky na tmavé povrchy a černý magnetický prášek na papír.

„Dále tu máme speciální zařízení, které slouží k vyvolávání daktyloskopických stop na věcných stopách. Vejdou se sem větší stopy až o rozměru malého jízdního kola. Je to plastová skříň s prosklenými dveřmi, kde můžeme regulovat vlhkost, teplotu a vypařování látky, která ulpívá na daktyloskopické stopě,“ doplňuje policejní expert.

Do daktyloskopické laboratoře může kriminalistický technik přinést prakticky cokoli, co zajistí na místě, třeba část zámku nebo lahev. „K nám putují předměty, na kterých by se mohly nalézat otisky. My zde máme metody, které technik nemůže na místě použít, takže celé předměty zabalí a odešle do laboratoře, kde použijeme chemické metody ke zviditelnění té stopy,“ popisuje odborník na daktyloskopii.

Když jsou daktyloskopické stopy, tedy otisky prstů nebo dlaní, z místa činu nasnímané, je na řadě jejich porovnání s těmi, co už v evidenci policie jsou. A těch není málo. Jihočeská databáze čítá zhruba 37 tisíc osob, ta celostátní pak asi 400 tisíc. „Musím si projet všechny karty a všechny stopy jednu po druhé, než najdu nějakou shodu. Je to taková mravenčí práce, člověk musí být precizní,“ uzavírá policejní expert.

Spustit audio

Související