Originál znělky legendárního rozhlasového pořadu Mikrofórum se narodil v Memphisu

6. únor 2024

V pořadu Vlídné tóny vám kromě jiného přiblížíme několik nahrávek kdysi populárního saxofonisty, ale také aranžéra, autora i kapelníka Billa Justise, jednoho z průkopníků rokenrolových instrumentálek s pozdějším příklonem ke country and western.

William Everett Justis Jr. se narodil v roce 1926 v Birminghamu v Alabamě, ale vyrostl v Memphisu v Tennessee. Od roku 1957 pracoval jako hudební režisér ve studiu nahrávací společnosti Sun Sama Phillipse ve společnosti takových hvězd, jako byli Jerry Lee Lewis, Roy Orbison, Johnny Cash a v jeho případě hlavně Charlie Rich.

I když toho muzikant Bill Justis vytvořil během své kariéry mnohem více, bude instrumentálka Raunchy, mimochodem dlouhodobá znělka legendárního československého rozhlasového pořadu Mikrofórum, tím nejvýraznějším, co vykonal.

Čtěte také

Byl to vůbec první velký rokenrolový instrumentální hit. Raunchy, tedy přeloženo Prostopášný, je jednou z prvních rockových písní využívajících efekt kytary „twangy“, který byl později vyvinut jinými až k dokonalosti, především kytaristou Duanem Eddym. 

Mimochodem, tato skladba byla první, kterou se ex-Beatle George Harrison naučil hrát na kytaru. Jako čtrnáctiletý ji předvedl Johnu Lennonovi a Paulu McCartneymu na horní palubě autobusu v Liverpoolu a bylo to prý tak dokonalé, že se Lennon rozhodl, navzdory dřívějším výhradám ohledně Harrisonova věku, vzít ho do kapely The Quarrymen, ze které se později, jak známo, stali Beatles.

Raunchy z roku 1957, tedy skladba, kterou napsal spolu s (na nahrávce zúčastněným) kytaristou Sidem Mankerem, byla suverénně největším hitem Billa Justise, i když v té době se také objevily konkurenční verze orchestru Billyho Vaughna (právě ta je spjatá s Mikrofórem) a pianisty Ernieho Freemana.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související