Oldřich Daněk: Vražda v Olomouci. Purkrabí Tomáš z Náměstí se snaží zjistit, kdo zabil krále Václava III.

6. říjen 2023

Je srpen roku 1306. Městem Olomouc se náhle jako blesk rozšíří zpráva, že král Václav III., poslední mužský představitel mocného rodu Přemyslovců, byl zabit. Šternberský purkrabí Tomáš z Náměstí dostane od Albrechta ze Šternberka za úkol vypátrat vraha.

Účinkují: Karel Bartoň, Vladimír Hrabal, Radko Choc, Miroslav Hruška, Karel Novák, Ivana Koktová, Josef Bartoň, František Řehák, Jan Sulovský, Mikuláš Pánek a další
Napsal: Oldřich Daněk
Dramaturgie: Jan Sulovský
Zvukový mistr: Zdeněk Slavotínek
Režie: Petr Dufek
Natočeno: 1996

Zatímco se Tomáš snaží zjistit, kdo zabil sotva šestnáctiletého Václava, setkává se s mnoha lidmi a mnoha názory na tohoto rozporuplného a lehkomyslného panovníka. Kdo mohl mladého muže zcela nečekaně proklát třemi ranami dýkou? Byla za tím politika, msta odvržené snoubenky, nebo žárlivost mladičké manželky?

Historický román Vražda v Olomouci napsal prozaik a dramatik Oldřich Daněk. Příběh o králi, jenž nevládl dlouho, a vraždě, která znamenala konec mocného rodu Přemyslovců v Čechách i na Moravě, vyšel poprvé v roce 1972.

Desetidílná dramatizovaná rozhlasová četba byla natočena v roce 1996.

Oldřich Daněk

Prozaik, dramatik, scenárista a režisér Oldřich Daněk se narodil v roce 1927 v Ostravě. Po absolvování gymnázia hrál v ostravském Divadle Petra Bezruče. V roce 1950 absolvoval pražskou DAMU, a to jak v oboru herectví, tak režie.

Jako režisér působil v Klicperově divadle v Hradci Králové, poté jako umělecký šéf činohry v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Na konci 50. let začal pracovat ve Filmovém studiu Barrandov jako scenárista, dramaturg i režisér. Spolu s Václavem Vorlíčkem a Milošem Macourkem je například podepsán pod scénářem k filmu Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky.

Oldřich Daněk

V roce 1967 byl zvolen do ústředního výboru Svazu československých spisovatelů a byl aktivním účastníkem Pražského jara. V následujícím roce podepsal výzvu Dva tisíce slov, za což byl vyloučen z komunistické strany a v roce 1973 propuštěn z Barrandova.

Od té doby byl spisovatelem na volné noze. Ačkoliv měl „politický škraloup“, mohl později dál pracovat jako televizní scenárista a režisér. V polovině 70. let spolu s Janem Otčenáškem napsal například scénář k úspěšnému televiznímu seriálu Byl jednou jeden dům. 

Oldřich Daněk dlouhá léta spolupracoval také s rozhlasem. V ostravském studiu začínal coby herec. Později byl autorem řady rozhlasových inscenací, napsal například historickou hru Bitva na Moravském poli, Rozhovor v Delfách nebo komedii Přepadení Národní banky. V rozhlasovém archivu najdeme i několik jeho povídek – Můžou za to Japonci nebo Záskok pro Sissi.

Oldřich Daněk je zároveň autorem řady divadelních her – Válka vypukne po přestávce, Dva na koni, jeden na oslu, Vévodkyně valdštejnských vojsk nebo Zdaleka ne tak ošklivá, jak se původně zdálo. Coby dramatik často spolupracoval s pražským Divadlem na Vinohradech.

Oldřich Daněk zemřel v roce 2000 v Praze.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.