Odešla zpěvačka Astrud Gilberto, jemný hlas bossa novy proslavený Dívkou z Ipanemy

9. červen 2023

Ve věku 83 let odešla 5. června 2023 věhlasná původem brazilská zpěvačka Astrud Gilberto, nejpopulárnější hlas bossa novy, rytmicky specifické podoby jazzu, která se zrodila na jihoamerickém kontinentu, v Brazílii, a tudíž přirozeně vyzařuje náladu plnou sluníčka a horkého léta. A to vše patřilo k Astrud Gilberto.

V devatenácti se provdala za velmi talentovaného kytaristu a zpěváka Joao Gilberta. S ním za čtyři roky po sňatku odcestovala do Spojených států amerických. Nebylo to však manželství dlouhodobé, v polovině 60. let se manželé Gilbertovi rozvedli. Astrud se pak sblížila s ještě záhadnější osobností, americkým saxofonistou Stanem Getzem.

Astrud Gilberto vlastně vešla ve známost pomocí čiré náhody. V době, kdy nazpívala písničku, která zazní v pořadu V náladě swingu, se zpíváním se ještě ani náhodou neživila. Tehdy vůbec neuvažovala o statutu profesionální zpěvačky a její jemný zpěv měl plnit pouze úlohu doprovodu.

Z jazzové skladbičky, v níž Astrud Gilberto zpívala o dívce z Ipanemy, ale vyrostl obrovský světový hit a navedl čtyřiadvacetiletou ženu na docela úspěšnou sólovou dráhu. Z lidí, kteří tehdy ve studiu byli schopni zpívat, byla jediná, jež uměla slušně anglicky. Mimochodem, její otec byl učitelem jazyků. Proto byl dominantní vokální part v angličtině svěřen právě Astrud.

Ještě by snad mohlo být zmíněno, že autorem hudby je hlavní postava bossa novy Tom Jobim a autorem originálních slov Dívky z Ipanemy je brazilský textař, hudebník, libretista a básník Vinicius de Moraes.

Čtěte také

Původně měla zaznít v jedné hudební komedii. Ipanema je předměstí Ria de Janeira jižního směru a živou předlohou písničkové Dívky z Ipanemy byla sedmnáctiletá kráska jménem Heloisa Pinto, která každý den přicházela nikoliv na pláž, jak se zpívá v songu, ale do kavárny, kam ji posílala matka pro cigarety a kde její půvab obdivovali všichni přítomní muži včetně textaře de Moraese. Ten si okouzlení nenechal pro sebe a svým způsobem se s ním podělil s miliony posluchačů skrze hlas Astrud Gilberto.

The Girl From Ipanema se dočkala ceny Grammy v roce 1965 a v dalších letech mnoha nejrůznějších verzí po celém světě. Její úspěch Astrud už nepřekonala, ovšem rozhodně se posluchačům a příznivcům neztratila.

Objevila se v několika celovečerních filmech, stala se coby zpěvačka v širší posluchačské veřejnosti nejznámější reprezentantkou bossa novy a zejména natočila několik sólových, velmi dobrých alb, která dodnes vycházejí v reedicích. Jedno se slovutným kanadským pianistou Gilem Evansem, další s hvězdným jazzovým tenorsaxofonistou Stanleym Turrentinem.

Pro Astrud Gilberto bylo typické, že přirozeně kombinovala portugalštinu a angličtinu, přičemž občas zpívala i v jiných jazycích. Její syn Marcelo působil jako baskytarista v doprovodné kapele.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.