Tři strážníci oživení třemi Ondřeji, také jízda v Nočním vlaku a několik jazzových hitů

2. červen 2023

S hitovými ornamenty se opět po nedlouhé době bude odvíjet setkání s hudbou, která leckdy svým vznikem sice kotví v minulosti, ale ani čas ji nemůže odvát do míst zapomnění. Zvláště když ji oživují tři Ondřejové – Ruml, Brzobohatý a Macháček – v písničce Tři strážníci od pánů Ježka, Voskovce a Wericha. Jde o nahrávku z devět let starého alba Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha.

A z příjemného swingového a navíc (do jisté míry) hitového naladění neslevíme ani v dalším průběhu této půlhodinky. Její součástí bude také americký trombonista a kapelník Buddy Morrow, který mohl dokonce pocítit vůni úspěchu na hitovém žebříčku.

Buddy Morrow se narodil v roce 1919 jako Muni Zudekoff v New Havenu ve státě Connecticut v USA. Hrával s Artiem Shawem, Tommym Dorseym, Bobem Crosbym, po válce i s Jimmym Dorseym. Na začátku padesátých let vedl trombonista Buddy Morrow band sponzorovaný nahrávací společností RCA.

Před sedmdesáti roky zazářil Buddy Morrow se svým orchestrem se skladbou Night Train, Noční vlak. Ta už v tu dobu měla za sebou zajímavý vývoj. Její vstupní riff použil altsaxofonista Johnny Hodges a pak i Duke Ellingon na začátku a na konci skladby Happy-Go-Lucky i se sólem tenorsaxofonisty Jimmyho Forresta. Ten pak riff rozšířil na celou skladbu s názvem Night Train a se svým orchestrem ji také natočil.

Za dva roky ji sobě a svému nástroji přizpůsobil již zmiňovaný bělošský trombonista Buddy Morrow se svým orchestrem a měl díky tomu hit na obou stranách Atlantiku. A nebude to jediný hitový dotyk v první červnové swingové a jazzové náladě.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.