Dřevorubecký bál, to byl největší hit kapelníka Woodyho Hermana. Igor Stravinskij pro něj složil Ebenový koncert

12. květen 2023

Woody Herman byl vynikající swingový klarinetista, saxofonista, dobrý zpěvák s bluesovým feelingem a hlavně slavný kapelník, který měl čich na talentované mladé muzikanty. A i s postupem věku se snažil začlenit do své hudby novější progresivní prvky, byť žádný koncert se nemohl obejít bez jeho starších hitů.

Woodchopper´s Ball, Dřevorubecký bál, i s kouskem kapelníkova jména, je ten nejznámější. Jeho autorem je Woody Herman společně s aranžérem a skvělým muzikantem Joem Bishopem. Mimochodem, tuto velmi populární skladbu upravila do blues-rockového hávu věhlasná kapela Ten Years After.

Woodrow Charles Herman se narodil 16. května roku 1913, tedy před 110 roky, v Milwaukee v americkém státě Wisconsin. Jeho maminka byla rodilá Polka a světem jeho otce byl showbyznys.

Nasbíral zkušenosti s několika bandy a důležité pro Woodyho bylo, že v roce 1934 vstoupil do orchestru Ishama Jonese, mimochodem, úspěšného autora. Ten se ale už za dva roky rozhodl svůj band rozpustit a na základech zbylého jádra vytvořil Woody Herman vlastní orchestr. Většina raných nahrávek představuje kapelníka zároveň jako bluesového zpěváka.

Čtěte také

Ještě za války založil Woody Herman první z Hřmících stád. To prvé bylo zpočátku silně ovlivněno Dukem Ellingtonem a Countem Basiem, ale získalo si posluchače chytlavou kombinací swingu a be-bopu. Formace The First Herd měla velký úspěch se skladbou Caldonia.

Po válce Woody Herman sbíral mnoho úspěchů a ocenění a vyhrával ankety odborných časopisů. Slovutný ruský komponista Igor Stravinskij složil svůj Ebenový koncert pro kapelu Woodyho Hermana, která jej živě předvedla v newyorské Carnegie Hall v březnu roku 1946.

Jubileum legendárního Woodyho Hermana bude hlavním tématem pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu, ovšem všimneme si také odchodu proslulého a mnoha cenami i nominacemi na Grammy poctěného aranžéra Dona Sebeskyho prostřednictvím jeho úpravy velkého hitu dvojice Simon a Garfunkel Bridge Over Troubled Water v podání hvězdného altsaxofonisty Paula Desmonda.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.