Ochotníci ze Stráže nad Nežárkou našli téměř 130 let starou divadelní předscénu

13. únor 2019 07:28

Ochotníci ze Stráže nad Nežárkou se můžou pochlubit velkým objevem. Při přípravě knihy o historii spolku se jim podařilo najít malovanou předscénu, která zdobila jeviště divadla při otevření v roce 1890.

Jedná se o tři role plátna. Dvě z nich jsou po rozložení asi 150 centimetrů široké a téměř tři metry dlouhé. Jako první o objevu informoval Jindřichohradecký deník.

 Autorem maleb je podle kroniky divadelního spolku akademický malíř Josef Krůšek. „Jsou tady nějaké antické hlavice a takové ozdoby, kudrlinky. Je to zacákané vápnem, jak se několikrát malovalo a nikdo to nepřikryl. Uvidíme, jestli se pan restaurátor do toho vůbec pustí, ale já doufám, že ano,“ ukazuje režisér Divadelního spolku J. K. Tyla ze Stráže nad Nežárkou Jan Hanzal.

Divadelní předscénu se podařilo zachránit už před třinácti lety, kdy se v divadle měnil strop. Jan Hanzal byl shodou okolností u toho jako stavební dozor. „Opona byla červená a tady byl nařasený červený samet. Oni to strhli a já jsem uviděl, že tam něco je,“ vzpomíná.

Dělníci chtěli dřevěné desky i s plátny vyhodit. Jan Hanzal je s kolegy sundal a z divadla odnesl. Když se ale jeho dcera, vystudovaná malířka, necítila na to plátna restaurovat, znovu je stočil a uložil doma.

Unikátní divadlo s pohyblivými kulisami na zámku v Nových Hradech je zase funkční

Empírové divadlo na zámku v Nových Hradech je unikátní. Jeho raritou jsou pohyblivé kulisy

Empírovému divadlu a modrému salonu na zámku v Nových Hradech se po několika desítkách let vrátila původní podoba. Akademie věd, které bývalá buquoyjská rezidence z počátku 19. století patří, nechala prostory opravit za 16 milionů korun.

Teprve teď, když začal připravovat knihu o historii strážských ochotníků, zjistil, jakou vzácnost doma má. „Začali jsme zase pročítat kroniky a dočetli jsme se, že když to otevírali v roce 1890, měli tady malovanou oponu a vedle malby. Plátno jsem znovu rozvinul po rubu a viděl jsem, že tam je z druhé strany datum 13. 9. 1890,“ říká.

Malovanou předscénu teď chtějí nechat ochotníci ze Stráže nad Nežárkou zrestaurovat odborníky a budou hledat místo, kde ji vystavit.

Spustit audio

Související