Unikátní divadlo s pohyblivými kulisami na zámku v Nových Hradech je zase funkční

17. duben 2018 10:05

Empírovému divadlu a modrému salonu na zámku v Nových Hradech se po několika desítkách let vrátila původní podoba. Akademie věd, které bývalá buquoyjská rezidence z počátku 19. století patří, nechala prostory opravit za 16 milionů korun.

Raritou zámku je divadlo s pohyblivými kulisami. „Na každé straně je osm bočních kulis a vzadu hlavní prospekt. Boční kulisy jsou pohyblivé a rumpálem je může ovládat jediný člověk,“ ukazuje Rüdiger Ettrich, vedoucí Centra nanobiologie a strukturní biologie Akademie věd.

Jeviště divadla má rozměry přibližně osm krát osm metrů a jeho jedinou automatickou součástí je opona. „Ale i tam jsme používali stará lana. Uvidíte je, když se podíváte nahoru,“ dodává Rüdiger Ettrich.

Akademie věd, která zámek v Nových Hradech vlastní, nechala opravit i modrý salón. „Ten dělá dojem vojenského stanu, jaký používali Turci, když táhli do Evropy. Proto jsou zdi potažené pruhovaným plátnem. Tohle byla móda na francouzských zámcích zhruba v době Napoleona. Zde je jediný kruhový sál typu vojenského stanu na nějakém zámku v České republice,“ připomíná Rüdiger Ettrich.

O víkendu byl zámek otevřený pro návštěvníky. Využily toho Milada Nováková, Marie Zemanová a Mirka Strouhová, které budovu pamatují ještě jako sídlo střední zemědělské technické školy. „Je to velký rozdíl proti tomu, co jsme tu viděly před padesáti lety,“ shodly se.

Vzpomínky na novohradský zámek mají stále živé. „Je to vzpomínka z dob maturitních zkoušek, protože ty jsme absolvovaly v modrém salónku. V zrcadlovém sále byla tělocvična, v divadelním sále se konaly různé koncerty,“ vyprávěly.

Nejenom koncerty, ale i divadelní představení se na jeviště empírového divadla opět vrátí. Zahrají si tu například členové novohradského ochotnického spolku nebo členové souboru Jihočeského divadla.

Spustit audio

Související