Obyvatelé historického centra Prachatic přišli o bezplatné parkovací karty

9. únor 2019 14:15

Lidé, kteří žijí na Velkém náměstí v Prachaticích, letos neobdrželi od radnice bezplatné parkovací karty. Místo nich dostávali od začátku ledna výzvy od strážníků městské policie, že v centru už parkovat nemohou.

Obyvatelé přilehlých ulic ale o právo zaparkovat u domu bezplatně nepřišli. Lidé se proto ozvali a starosta jmenoval pracovní skupinu, která má najít nejlepší řešení.

„V současné době máme sice takový generální pardon, ale od prvního ledna nám byly sebrány rezidenční karty na parkování na Velkém náměstí. Ty byly zakázány s odvoláním na vyhlášku z roku 1998,“ říká obyvatel Jan Schneiberk.

Další z místních Radovana Kutláková dodává, že o změně nikdo dopředu nedal vědět. „Já jsem přijela ze zahraničí a také jsem se nestačila divit. Asi to byl nešťastný způsob řešení toho problému,“ komentuje.

Nakonec proto požádala zastupitele, aby místním parkování v centru umožnili. „Nám se nelíbilo to, že je to absolutně diskriminační, protože centrum není jenom Velké náměstí,“ zdůrazňuje.

Starosta Martin Malý připouští nedostatky. „Určitě to vnímám jako nedostatečnou komunikaci ve vztahu k lidem, kterých se to týkalo, a upozorňuji, že jich je necelých dvacet,“ uvádí.

Restaurací v centru Prachatic v posledních letech ubývá

Zavřeno

Pokud byste si v centru Prachatic chtěli zajít na oběd nebo na večeři, nebudete mít velký výběr. Čtyři ze 14 restaurací v historickém jádru města jsou totiž momentálně zavřené.

Obyvatelé Velkého náměstí zatím dostali výjimku a městská policie jim pokuty nedává. Město ale chce pro parkování v centru stanovit nová pravidla. „Bude se to muset řešit takzvaným nařízením rady města, které vymezí podmínky a tam bude muset být tato nesrovnalost zakomponována. To znamená, že majitelé aut, kteří bydlí na Velkém náměstí, nebudou moci asi z větší části parkovat na Velkém náměstí jako doposud, ale bude jim muset být umožněno, aby si zaparkovali v okolních ulicích,“ doplňuje starosta.

Přesné znění nového nařízení zatím řeší pracovní skupina. Podle Martina Malého je jisté, že lidé budou nově za rezidentní karty platit.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související