Objetí. Obrazy zrcadlící její mateřství vystavuje malířka Jitka Hrdá v budějovickém rozhlase

24. říjen 2022

„Odpusťte, čeho jsme se dopustili. Zprvu se zdálo, že to bude zábava. Teď jenom hledáš, odkud by ses dostal z toho vězení.“ Úryvek z textu písně Nicka Cavea použila malířka Jitka Hrdá jako citát k jednomu ze svých obrazů, které právě vystavuje v budově Českého rozhlasu České Budějovice.

„Balada O´Children mě provázela po celou dobu, kdy jsem vytvářela tuto výstavu. Je pro mě hodně hluboká, nadčasová, je v ní mnoho témat. Já jsem ji třeba nazírala jako dítě, které se snaží dostat ze spárů svých rodičů, ale je ještě tak malé, že se mu to nedaří, ale můžeme to otočit a dívat se na mámu, která je de facto uvězněná doma, protože má malé dítě. Je to téma nadčasové,“ vysvětluje.

Všechna její vystavená díla mají společné téma – objetí. „Objetí je něco, co by nám mělo být blízké, co máme všichni v sobě. Touto výstavou reflektuji svoje mateřství, nějak jsem ho potřebovala v sobě uzavřít, a my to máme doma s dětmi nastavené tak, že když se stane něco nepříjemného, tak se obejmeme. A objetí je podle mého názoru něco, co v dnešní společnosti trošku chybí,“ říká.

Celkem Jitka Hrdá v Českém rozhlase České Budějovice představuje dvanáct výtvarných děl spojených s citáty. Výstava potrvá do 25. listopadu a po ukončení bude prodejní.

Autorka se narodila v listopadu 1989 na Vysočině. Do Českých Budějovic přišla nejprve studovat střední školu, poté začala studovat ještě v Brně a po absolvování se do Budějovic vrátila. Je matkou dvou dětí, profesně se věnuje překladatelství a malování je jejím koníčkem.

Spustit audio

Související