Nůžky se rozevírají, za kvalitního hráče musíme zaplatit i v Budějovicích, říká trenér Dynama David Horejš

1. červen 2021

Chyběly opory týmu jako Tomáš Sivok, chyběli střelci gólů jako Ivan Šranc, výkon poznamenala i zranění a odchody. A koneckonců, chyběli i diváci. Nestandardní fotbalovou sezónu 2020-2021 zakončilo Dynamo České Budějovice na 13. místě.

„Ta situace nebyla dobrá pro všechny týmy. Covidová sezóna navíc měla několik specifik, především byla dlouhá. Hráči se po krátké vánoční pauze vraceli do mistrovských utkání nezvykle už v lednu. Jarní část sezóny byla tedy náročná. Důležité bylo mít hráče zdravé a zachovat šířku kádru,“ zhodnotil trenér prvoligového „áčka“ David Horejš.

Ani Dynamu se nevyhnul koronavirus. Také českobudějovičtí hráči podle trenéra kvůli onemocnění na delší dobu vypadli z tréninkového procesu i ze zápasů.

Dynamo České Budějovice, fotbal

„Další specifikum bylo, že se hrálo bez lidí, před prázdnými tribunami,“ posteskl si hlavní trenér. Poprvé zažili jeho svěřenci fanoušky v domácích ochozech až 9. května. „A to bylo vpuštěno jen deset procent kapacity tribun,“ připomíná.

Také se hned podařilo zápas s Pardubicemi zvládnout vítězně. „Musím říct, že je to úplně něco jiného. Poslední utkání jsme teď hráli na Slavii a najednou je tam náboj, atmosféra – a to k fotbalu patří. Takže já si moc přeju, aby další sezóna mohla být už s lidmi, aby se pandemie překonala a mohli jsme hrát pro diváky,“ zdůraznil.

Na rozdíl od dalšího českobudějovického týmu v nejvyšší soutěži – hokejového Motoru – nezažilo fotbalové Dynamo letos žádný vynucený útlum. Ani finanční. „Sezóna nám běžela, hráli jsme a trénovali naplno, byli jsme v procesu neustále, takže jsme byli i placeni podle toho, co máme ve smlouvách,“ potvrdil David Horejš.

Podle žebříčku deníku Sport.cz patří do stovky nejlépe placených fotbalistů u nás právě dva hráči z letošního kádru Českých Budějovic. Otázkou je, jestli to je hodně, nebo málo. A nakolik má regionální klub šanci konkurovat velkoklubům jako jsou Slávie, Sparta nebo Plzeň.

„S takovými kluby se můžeme těžko měřit, na druhou stranu, nůžky se trošku otevřely. Dneska když chcete kvalitu, tak ji prostě zaplatit musíte,“ odpověděl trenér.

Podle něj je ale také důležité nastavení klubu. „Hráči jsou zde placeni velice dobře, hlavně motivační složkou. Předem znají možnosti, a ty se určitě zlepšily. Chceme-li se posouvat, chceme-li, aby sem kvalitní hráči přišli, musíme jim vytvořit podmínky. Na druhou stranu máme jisté mantinely, přes které jako provinční klub jít nechceme a nemůžeme,“ dodal.

Čtěte také

Týmu teď podle jeho slov chyběl tahoun a produktivita. V tom vidí David Horejš jednu z hlavních příčin sešupu o šest příček, který Dynamo zažilo oproti sezóně předchozí. „My víme, kde nás tlačí bota. Jestliže vám dá útočník za sezónu dvě branky, tak je to hodně málo, na to jsme letos trošku dojeli. Do další sezóny musíme ofenzivu posílit, zvednout konkurenci mezi hráči. Zdravá konkurence musí být, aby hráči byli hladoví,“ komentoval.

Dynamo České Budějovice se nově domluvilo s Michalem Škodou, který dal letos v Mladé Boleslavi deset branek. „Takové hráče potřebujeme. Jako trenér jsem první, kdo bude chtít hru posouvat, aby se tady fotbal lidem zase líbil, aby chodili na stadion a viděli branky, které chtějí vidět. Fotbal je o gólech a my se na to v letním přestupovém termínu musíme zaměřit,“ uzavřel David Horejš.

Celý rozhovor s trenérem fotbalového týmu Dynamo České Budějovice Davidem Horejšem si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související