Novým českým rekordem je houstouňský zámek z téměř čtyř tisíc kynutých šneků

24. listopad 2018 06:32

Téměř dva metry vysoký hostouňský zámek ze šneků z kynutého těsta je novým přírůstkem české Knihy rekordů. V areálu českobudějovického výstaviště ho můžou vidět návštěvníci gastronomického festivalu Gastrofest.

Netradiční výrobek upekli studenti střední školy v Hostouni na Domažlicku, která sídlí právě v tomto zámku. „Dohromady jsme upekli 3858 šneků a dělali jsme na tom tři měsíce, od září,“ říká učitelka odborného výcviku Martina Taurová.

Dvě nejdelší strany budovy měří téměř čtyři metry, výrobek je vysoký jeden metr a sedmdesát centimetrů. Nechybí tu okýnka, dveře, dva komíny ani anténa.

Mezi studenty, kteří šneky pekli, patří Tereza. Ta už si dobře pamatuje recept. „Polohrubá mouka, vejce, droždí, mléko, cukr, sůl a olej,“ vyjmenovává.

Celkem bylo potřeba 225 kilogramů polohrubé mouky, 225 vajec, 5 kilogramů cukru, 2 kilogramy soli, 12 litrů oleje a 113 litrů mléka.

Speciality z lanýžů nebo nadívanou křepelku podle stoletého receptu nabídne Gastrofest

Speciality letošního Gastrofestu v Českých Budějovicích

Celkem 300 kuchařů předvede svoje umění na českobudějovickém festivalu Gastrofest, který začíná ve čtvrtek 22. listopadu. Vůbec poprvé se na něm objeví speciality z korejské kuchyně, akce se částečně ponese i v duchu první republiky.

Drobnou komplikací bylo barvení. „Jelikož jsme nemohli upéct šneky naráz, museli jsme potravinářské pečivo dávat přesně podle váhy, abychom měli všechny stejně barevné,“ popisuje Martina Taurová.

Střední škola v Houstouni má na svém kontě už dvanáct českých gastronomických rekordů. Ten letošní rozhodně nebude poslední, ale dřív než začne další ročník Gastrofestu, se s ním houstounští chlubit nebudou.

Spustit audio

Související