Speciality z lanýžů nebo nadívanou křepelku podle stoletého receptu nabídne Gastrofest

22. listopad 2018 08:33

Celkem 300 kuchařů předvede svoje umění na českobudějovickém festivalu Gastrofest, který začíná ve čtvrtek 22. listopadu. Vůbec poprvé se na něm objeví speciality z korejské kuchyně, akce se částečně ponese i v duchu první republiky.

Jednou ze specialit bude nadívaná křepelka. „Toto jídlo se servírovalo v roce 1919 na zámku Hluboká. Dělá se k němu nádivka z kuřecí pěny a šunky,“ popisuje ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.

Festival se bude mimo jiné věnovat stoletému výročí vzniku Československa. „Studenti z Jindřichova Hradce našli statečnost naučit se a natrénovat servis, který se dělal za první republiky v nóbl restauracích. Jestli si návštěvníci pamatují film Obsluhoval jsem anglického krále, tak přesně v tomhle stylu restaurace pojede. Všechny pokrmy se budou servírovat ze stříbra, budou se flambovat moučníky a tak dále,“ zve Vladimír Tůma.

Kuchař Miroslav Dušek připraví několik druhů amerických sendvičů. „Steakový z Filadelfie, takzvaný Philly cheesesteak, klasický newyorský, to je sýr zapečený v toastu, a klasický kubánský sendvič,“ vyjmenovává.

Vařil americkým prezidentům, teď se od něj můžete učit v Nových Hradech

Po návratu do Čech si chtěl kuchař užít klidný důchod, ale nakonec je všechno jinak. Vařil pro vědce Akademie věd v Nových Hradech a nyní si v tomto městě otevřel vlastní restauraci

Miroslav Dušek se původně vyučil soustružníkem, ale nakonec se stal šéfkuchařem, a to velmi úspěšným. Ke kuchařskému umění jej nepřímo přivedly historické události srpna 1968 v Československu.

Návštěvníci ochutnají v areálu výstaviště jídla z patnácti zemí světa. „Vezu z Itálie pravé lanýže, takže delikatesy z lanýžů, bude tady laoská kuchyně, budeme připravovat chobotnice a kalamáry,“ dodává Vladimír Tůma.

A nebude chybět ani další pokus o rekord. „Na rekord tady máme školu z Hostouně. Studenti budou stavět obrovskou školu z tisíců koláčů. Vím, že si objednali odstavec 4x4 metry, takže by to měl být opravdu macek,“ popisuje Vladimír Tůma.

Gastrofest potrvá na výstavišti v Českých Budějovicích do soboty 24. listopadu.

Spustit audio

Související