Speciality z lanýžů nebo nadívanou křepelku podle stoletého receptu nabídne Gastrofest
Celkem 300 kuchařů předvede svoje umění na českobudějovickém festivalu Gastrofest, který začíná ve čtvrtek 22. listopadu. Vůbec poprvé se na něm objeví speciality z korejské kuchyně, akce se částečně ponese i v duchu první republiky.
Jednou ze specialit bude nadívaná křepelka. „Toto jídlo se servírovalo v roce 1919 na zámku Hluboká. Dělá se k němu nádivka z kuřecí pěny a šunky,“ popisuje ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.
Festival se bude mimo jiné věnovat stoletému výročí vzniku Československa. „Studenti z Jindřichova Hradce našli statečnost naučit se a natrénovat servis, který se dělal za první republiky v nóbl restauracích. Jestli si návštěvníci pamatují film Obsluhoval jsem anglického krále, tak přesně v tomhle stylu restaurace pojede. Všechny pokrmy se budou servírovat ze stříbra, budou se flambovat moučníky a tak dále,“ zve Vladimír Tůma.
Kuchař Miroslav Dušek připraví několik druhů amerických sendvičů. „Steakový z Filadelfie, takzvaný Philly cheesesteak, klasický newyorský, to je sýr zapečený v toastu, a klasický kubánský sendvič,“ vyjmenovává.
Vařil americkým prezidentům, teď se od něj můžete učit v Nových Hradech

Miroslav Dušek se původně vyučil soustružníkem, ale nakonec se stal šéfkuchařem, a to velmi úspěšným. Ke kuchařskému umění jej nepřímo přivedly historické události srpna 1968 v Československu.
Návštěvníci ochutnají v areálu výstaviště jídla z patnácti zemí světa. „Vezu z Itálie pravé lanýže, takže delikatesy z lanýžů, bude tady laoská kuchyně, budeme připravovat chobotnice a kalamáry,“ dodává Vladimír Tůma.
A nebude chybět ani další pokus o rekord. „Na rekord tady máme školu z Hostouně. Studenti budou stavět obrovskou školu z tisíců koláčů. Vím, že si objednali odstavec 4x4 metry, takže by to měl být opravdu macek,“ popisuje Vladimír Tůma.
Gastrofest potrvá na výstavišti v Českých Budějovicích do soboty 24. listopadu.
Související
-
Zdeněk Pohlreich: Ano, šéfe! nemá scénář. Že mi jídlo nechutná, obvykle nemusím předstírat
Dobré jídlo a pití slibuje Beko Fresh Festival, který se uskuteční 9. a 10. června na výstavišti v Českých Budějovicích. Jedním z hostů bude šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
-
V kempu mají menu jako v prvotřídním podniku. Vaří tu kuchař z michelinských restaurací
Šumavským hospodám a restauracím obvykle vládnou guláše, řízky a bramboráky. V kempu u Úbislavi ale můžete ochutnat speciality, jaké připravují prvotřídní světoví kuchaři.
-
Nejlepší marmelády světa už vaří Jozefína Růžičková ve vlastní kuchyni
Žena z Prachatic je držitelkou světových ocenění za džemy vlastní výroby. Za fíkovo-hruškový džem s bílým rumem dostala tři zlaté hvězdy v „gastronomických Oscarech“.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Válečné plány USA se omylem dostaly k novináři. Trumpův poradce ho přidal do skupinového chatu
-
Trump jedná s Putinem i proto, že Spojené státy hledají spojence proti Číně, míní historik Hlaváček
-
Sparta vyřadila obhájce titulu Třinec. Pražané jsou po Pardubicích druhým semifinalistou extraligy
-
Ekologická škoda v Hustopečích násobně překročí sto milionů. Zeminu pod kolejištěm je třeba odtěžit