Šílení dědkové projedou za devět dní Evropu. Chtějí se zapsat do knihy rekordů

23. duben 2018 08:10

Za 230 hodin, tedy devět a půl dne, urazí posádka automobilu 16 tisíc kilometrů. To je plán pro expedici Evropou a Skandinávií. Pokud všechno dobře dopadne, na konci cesty bude zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Posádku vozu vytvoří Václav Trnka, Pavel Kroneisl a Pavel Charypar. Právě on je otcem myšlenky, od které byla docela dlouhá cesta k realizaci. „Mě už to napadlo před lety, to jsme chtěli jet Amerikou odshora dolů, ale to padlo, až teď se naskytla příležitost,“ říká.

Pavel Charypar má už několik výprav za sebou. Před lety ještě vozil s sebou malou opravárenskou dílnu. Kdyby náhodou…

Teď už se ale doba změnila. Od majitele automobilu před startem slyšel, že se nemusí o nic starat. „Prý jenom dolévat vodu do ostřikovačů a podobně, oni nám zajistí případné servisy po cestě, takže si s autem vůbec nemáme lámat hlavu. Má najeto 15 tisíc kilometrů, dalších 16 by mělo najet,“ dodává.

Plánovanou trasu, která měří přesně 16 tisíc kilometrů, posádka zvládne ve třech, ale řídit bude jen Pavel Charypar. Jeho kolega Pavel Kroneisl má v šoféra plnou důvěru. „Už má za sebou cestu kolem Evropy a to, co si předsevzali, tenkrát zvládli,“ připomíná.

Úkolem Pavla Kroneisla bude, aby i posluchači byli neustále s výpravou přímo na cestě. „Budu podávat zpravodajství Českému rozhlasu České Budějovice každý den z naší cesty. Budu říkat, co už máme za sebou, co nás čeká a hlavně jak žijeme,“ vysvětluje.

Jak se vůbec tříčlenná posádka dala dohromady? „Dostal jsem mail od Pavla Charypara a tam bylo napsáno: Pavle, až si přečteš následující řádky, neříkej prosímtě ne. Tak jsem si přečetl následující řádky a hned jsem mu telefonoval a řekl ano, protože se mi to moc líbilo. Jsem pro to nadšený, je to trošku šílená akce, ale mě se hrozně líbí, my jsme takoví adrenalinoví dědkové,“ vypráví Pavel Kroneisl.

Šílení dědkové se vydají z Českých Budějovic směrem na jih. Pojedou přes Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Polsko, Německo, do Dánska, Švédska, Holandska, Francie, Španělska, Portugalska i Itálie.

Když se všechno povede, měli by ustavit nový rekord do Guinessovy knihy rekordů: 16 tisíc kilometrů ujetých za 230 hodin.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio