Nový psychiatrický pavilon v nemocnici v Táboře se prodraží o téměř 67 milionů

24. říjen 2018 14:07

V táborské nemocnici vznikne nový pavilon psychiatrie. Staveniště už si firma převzala, hotovo má být na jaře 2020. Stavba ale bude o téměř 67 milionů korun dražší, než předpokládal projekt.

„Ta budova je navržená velmi moderně, aby i tito pacienti nemuseli být jenom zavřeni ve svých pokojích nebo vyšetřovnách. Budou mít možnost pohybu ve venkovních prostorech, nikde nejsou mříže na oknech, prostě je to opravdu řešeno velmi moderně a citlivě k pacientům,“ popisuje předseda představenstva táborské nemocnice Ivo Houška.

Projekt, který vznikl v roce 2014, počítal s tím, že stavba budovy se stanicí s 15 akutními lůžky, 25 psychoterapeutickými lůžky, denním stacionářem i krizovým centrem vyjde na 100 milionů korun. S tím nemocnice požádala i o dotaci, kterou získala ve výši 85 procent.

„V soutěži v letošním roce se ukázalo, že navýšení cen stavebních prací je enormní, a projekt se vysoutěžil zhruba za 166 milionů korun. Hledali jsme tedy způsob, jakým uhradíme ten rozdíl,“ říká hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Psychiatrická nemocnice v Písku nabízí nové formy terapie i rehabilitační péči

Psychiatrická nemocnice v Písku nabízí nové formy terapie, fyzioterapii, víc komunikuje s rodinami pacientů a posílit chce i psychoterapeutické aktivity

Písecká Psychiatrická nemocnice se hlásí k projektu Otevřená nemocnice. Pacientům nabízí nové formy terapie, fyzioterapii, víc komunikuje s jejich rodinami a posílit chce i psychoterapeutické aktivity.

Jihočeští zastupitelé rozhodli, že na rozšíření psychiatrie v Táboře potřebné peníze pošlou. To předseda představenstva Ivo Houška ocenil.

Ten už teď řeší i další problém. Během 18 měsíců výstavby musí sehnat také nový personál. „Například psychiatrické sestry se neobjeví ze dne na den, takže v průběhu těch dvou let se na to chceme postupně připravit,“ dodává.

Celkem hodlá nemocnice v Táboře pro novou psychiatrii přijmout osmnáct zdravotních sester, dva lékaře a další pomocný personál.

Spustit audio

Související