Nové auto pro pečovatelskou službu koupila vltavotýnská charita za peníze z Tříkrálové sbírky

7. srpen 2023 08:07

Finanční dary ze dvou ročníků Tříkrálové sbírky využila charita v Týně nad Vltavou na pořízení nového automobilu pro pečovatelskou službu. Vozem jezdí za klienty pečovatelky i sociální pracovnice.

„To jsou klíče od klientů, ke kterým dnes jedu. Je jich asi deset, klíče nejsou označené jmény, musím si všechno pamatovat,“ ukazuje pečovatelka Lenka, která právě nasedá do nového automobilu vltavotýnské charity.

„Ráno jsem měla hygienu s klientkou mimo Týn, potom jsem jela zpátky do Týna za klientkou, které také pomáhám v koupelně. Teď jsem naložila obědy a budu je rozvážet,“ popisuje svůj pracovní den. Pečovatelky dobře vědí, do kterého patra vyjet výtahem, jak dlouho zvonit, který pes je hodný a na kterého dát naopak pozor.

Nové auto si charita v Týně nad Vltavou mohla pořídit díky Tříkrálové sbírce. „Sehnat peníze na vozidlo pro pečovatelskou službu je docela obtížné, protože klasické dotace se na to úplně použít nedají. Hodil se nám tedy výtěžek ze dvou ročníků Tříkrálové sbírky,“ vysvětluje vedoucí služby Jitka Dopitová

Pokud by charita žádné vozidlo neměla, nemohla by podle ní vůbec poskytovat péči klientům z okolních vesnic. „Po Týně bychom klienty asi nějak zabezpečili, ale pečovatelky by se dost naběhaly a prostoje by byly mnohem delší. Třeba obědy by nebylo možné doručovat jako teď, kdy pečovatelka naloží do auta třeba patnáct obědů a rozveze je. Kdyby měla jít pěšky, tak pobere maximálně tři, čtyři jídlonosiče,“ říká Jitka Dopitová.

„Služba charity je úplně skvělá. Jsou to hodné usměvavé dámy, dovezou mi jídlo až domů,“ pochvaluje si jedna z klientek. Díky novému autu navštíví pečovatelky každý den dvacet až třicet klientů, u některých se zastaví i několikrát denně.

Spustit audio

Související