Nová účinná vakcína proti lymské borelióze je na světě. Látku vyvinul přední farmaceutický koncern

27. květen 2020 15:43

Jihočeští vědci v laboratořích v Českých Budějovicích potvrdili stoprocentní účinnost nové vakcíny proti lymské borelióze. Očkovací látku vyvinul přední americký farmaceutický koncern.

Lymská borelióza patří mezi nejčastější infekční onemocnění přenášená klíšťaty. Lidský život sice neohrozí, ale dokáže ho hodně zkomplikovat. V Evropě zatím není možné se před lymskou boreliózou chránit očkováním. 

Parazitologové Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích pracovali se vzorky čtyři měsíce. „Máme tu unikátní kmen borelií izolovaný z klíšťat nalezených v okolí Českých Budějovic. Tento kmen se nejprve musí píchnout do myši, na té nakažené myši se nasají klíštěcí larvy a poté, co se larva převleče do nymfy, máme připravené klíště na přenosový vakcinační pokus,“ popisuje člen týmu Radek Šíma.

Parazitologové dostali od amerického koncernu čtyři látky k testování. „Byl to zaslepený test, takže jsme přesně nevěděli, která lahvička obsahuje tu vakcínu. Tyto látky jsme napíchali do myší, nechali je vyvolat protilátkovou odpověď, poté jsme na myších nechali nasávat nakažená klíšťata a sledovali jsme, které myši vakcinační látka ochrání,“ přibližuje Radek Šíma.

Američané před 22 lety uvedli na trh první vakcínu proti lymské borelióze. Rozdíl mezi novou a původní vakcínou byl obrovský. „Hlavní nevýhodou původní vakcíny bylo, že byla zacílena jenom na jeden druh borelií. Tato borelie se v Evropě vyskytuje poměrně vzácně, takže vakcína byla v Evropě nepoužitelná,“ připomíná Radek Šíma.

Čtěte také

Původní vakcína navíc podle něj vyvolávala autoimunitní reakce a poměrně malou protilátkovou odpověď. „Bylo třeba pacienty velice často revakcinovat, z těchto důvodů vakcína nebyla veřejností dobře přijata a v roce 2002 byla stažena,“ dodává.

Naopak nová vakcína je namířena proti sedmi různým typům borelií. „To znamená, že vyvolává ochranu proti všem známým druhům. Účinnost je stoprocentní a rovněž byl vyřešen problém s autoimunitními reakcemi,“ potvrzuje Radek Šíma.

To, že americký koncern, který vyvinul tuto vakcínu, svěřil testování právě jihočeským vědcům, nebyla náhoda. „My jsme v současné době zřejmě jediná laboratoř v Evropě, která je schopná provádět přenosy evropských borelií z evropských klíšťat. Právě z těchto důvodů si nás farmaceutická firma vybrala,“ uvádí Radek Šíma.

Jihočeští vědci potvrdili, že tato vakcína proti lymské borelióze je účinná u myší. Teď se musí ještě ověřit, jestli funguje i u lidí.

Spustit audio

Související