Pokud klíště odstraníte do 24 hodin, nenakazíte se boreliózou. Potvrdili to jihočeští vědci

30. červenec 2019 13:11

Jihočeští vědci udělali významný krok k vývoji nové vakcíny proti lymské borelióze. Tým mikrobiologů Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích zjistil důležité informace o přenosu borelií z klíšťat na člověka.

Nové poznatky můžou pomoct v boji proti lymské borelióze. Toto zákeřné onemocnění se ročně objeví u několika tisíců lidí.

„Zjistili jsme, že borelie jdou ze střeva přímo přes jícen do hostitele. Tento objev vyvrátil více než třicet let starý mýtus,“ říká parazitolog Radek Šíma. Původně se mělo za to, že cesta borelií jde přes slinné žlázy.

Doposud se také tvrdilo, že klíště musí sát alespoň 24 hodin, aby se borelie přenesly na člověka. „Ony se ale do hostitele dostávají už dříve, jen nejsou pro člověka infekční. Takže pokud odstraníte klíště během prvních 24 hodin, nerozvine se u vás lymská borelióza,“ potvrzuje Šíma.

Vědci teď budou detailně mapovat cestu borelií ze střeva až do hostitele. Jejich cílem je najít látky, které by zabránily přežití těchto bakterií ve střevě klíštěte a znemožnily by tak jejich přenos na člověka.

Spustit audio

Související