Nová tělocvična, kuchyně, počítačová učebna. Budějovické základní školy se během prázdnin mění

21. srpen 2023 08:06

Dvouměsíční letní prázdniny přináší dětem volno a provozovatelům škol příležitost opravit budovy bez omezení výuky. V červenci a v srpnu přibylo na základních školách v Českých Budějovicích mnoho novinek.

„Všichni opustí vnitřek školy a budeme se moci věnovat úpravě, úklidu a přípravě na nástup žáků,“ říká Luboš Staněk, ředitel českobudějovické základní školy Máj I, kde bylo ještě minulý týden staveniště. Teď dělníci postupně odvážejí stavební materiál.

Ve škole během prázdnin začaly práce na novém sportovním pavilonu. „Fungují u nás čtyři sportovní třídy, a tak se nám nedostává prostor v tělocvičnách. Dětí přibývá, sportovci museli cvičit na chodbách, potřebujeme nový pavilon,“ vysvětluje ředitel.

Nad stávající budovou vyroste nové patro s tělocvičnou a zázemím. „Podle projektu na to má firma jeden rok, měli by končit někdy v květnu, červnu příštího roku. V současné chvíli jsou udělané jakési sondy, na které se potom bude stavět samotná konstrukce nové tělocvičny,“ popisuje.

Nová sportovní hala vzniká také v základní škole v Dukelské ulici a i jinde čekají žáky novinky. „Děláme například rekonstrukci školy ve Vrátě, jejímž cílem je snížení energetické náročnosti, rekonstruujeme kuchyni školy v Nerudově ulici a pak děláme spoustu menších věcí, jako jsou nové počítačové učebny nebo běžné výměny interaktivních tabulí,“ vyjmenovává náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš.

Na prázdninové opravy základních škol v krajském městě vydala letos radnice přes 100 milionů korun.

Spustit audio

Související