Základní škola v budějovické Dukelské ulici staví tělocvičnu. Někteří architekti kritizují vzhled budovy i způsob zakázky

6. červen 2023 08:25

Kritiku některých architektů vyvolala stavba nové sportovní haly ve vnitrobloku českobudějovické základní školy Dukelská. Investice za více než 32 milionů korun má vyřešit problém s nedostatečnou kapacitou školních sportovišť. Na místě už začaly stavební práce. Odborníkům ale vadí nejen výsledná podoba budovy, ale i způsob, jakým město projekt vybralo.

Nová tělocvična ve vnitrobloku základní školy v Dukelské ulici v Českých Budějovicích má být hotová do podzimu příštího roku. Už teď se ale na způsob vedení projektu snáší kritika.

Například podle architekta Filipa Landy byla zakázka špatně koncipovaná od začátku, kdy se projektant vybíral přes takzvaný dynamický nákupní systém. „Dokonce v něm úplně chyběla fáze architektonické studie, takže projektant kreslil rovnou dokumentaci k územnímu řízení,“ připomíná.

„Jako architekt absolutně nechápu, jak je to vůbec možné. Nikdo neprověřil žádné jiné řešení a jsme postaveni před hotovou věc, která neprošla žádnou odbornou oponenturou a její jediná výhoda je, že je levná,“ říká Filip Landa, který stavbu kritizoval už jako člen městské komise pro architekturu a územní rozvoj v minulém volebním období.

Budova školy postavená v roce 1913 navíc loni na podzim získala statut kulturní památky. „Existují jiné nástroje, kterými se dá dobrat kvalitního výsledku, jako je například soutěž o návrh. Myslím si, že pro město by to mohlo být poučení do budoucna, aby se takto významné projekty opravdu nezadávaly formou výběrového řízení o nejnižší cenovou nabídku,“ dodává Filip Landa.

Čtěte také

Nová tělocvična ve vnitrobloku v Dukelské ulici bude mít dvě patra. V přízemí vznikne parkoviště a na střeše zase venkovní prostor pro školní družinu. Stavba vyjde na 27 milionů korun bez DPH.

Budování sportovišť u základních škol je jednou z aktuálních priorit vedení Českých Budějovic. „Dlouhodobě vnímáme, že v zimním období je tu nedostatek sportovních ploch. Proto jich chceme co nejvíce vybudovat u škol tak, aby tam vznikala synergie, kdy dopoledne tělocvičnu využívá škola a odpoledne ji může využívat veřejnost,“ uvádí náměstek primátorky Petr Maroš.

Radnice podle něj kritiku zaznamenala. Zároveň ale zdůrazňuje, že stavba nového sportoviště je potřebná. „Pro mě je důležité, že to bude naprosto funkční, splní to všechny hygienické normy a že ta budova bude co největší, aby tam mohlo sportovat co nejvíce dětí. Rozumím tomu, že nějací kritici jsou, ale věřím, že až to bude postavené a podíváme se dovnitř, tak se to všem bude líbit,“ komentuje.

Ředitel základní školy Dukelská Zdeněk Hnilička se k tématu odmítl vyjádřit. Novou tělocvičnu město České Budějovice souběžně připravuje také na základní škole Máj I.

Spustit audio

Související